Beker voor debatteam Coornhert

Gepubliceerd op 13 juni 2014

De eerste beker van het nieuwe jaar is binnen voor het Coornhert Debatgenootschap. Bij “Op Weg Naar Het Lagerhuis” werd College Vos in de verliezersfinale in de Statenzaal van het Provinciehuis verslagen. In het debat over de stelling “Zuid-Holland moet de eerste klimaatneutrale provincie van Nederland worden” waren de Coornhert-debaters volgens de jury op inhoud de beste. Gedeputeerde Erik van Heijningen roemde de Coornhert-leerlingen, waarbij Alejandro Acuña werd genoemd vanwege de verbindende kracht van zijn argumenten, en Rik Rutten die op het juiste moment sterke opmerkingen maakte. Het team, onder leiding van docenten Marco Leeuwrik en Michel Klijmij, won hiermee een beker en een dag raften.

De dag eindigde zo toch nog in jubelstemming, na een onverwacht verlies in de eerste ronde. Het sterke optreden, zowel als team als bij het individuele debat, werd door de jury net niet zo gewaardeerd als dat van de tegenstanders. Ondanks deze klap bleven de leerlingen gefocust. Het gehele team ging vol voor de overwinning in de race voor de “verliezersfinale”, waarbij een beker en een dag raften te verdienen viel. Winnaar mocht zich kampioen Op Weg Naar het Provinciehuis” noemen. De debutanten Onno Blom, Evert van Dam en Allard Nieuwesteeg deden daarbij nauwelijks onder voor oude rotten Kristina van der Molen, Tessa Boon, Remco den Arend, Rik Rutten, Alejandro Acuña, Emily ter Steeg en Sjors Aartsen, mede geholpen door de voorbereiding door Ilham Bouyssaghouan.
Met ijzersterke argumenten en hecht teamwork bleef het team de rest van de dag ongeslagen. De stellingen varieerden van de macht van China en een verbod op religieuze uitingen op school tot aan een randstadprovincie en gratis OV voor jongeren. Heel veel tijd om de overwinning te vieren is er niet: de leerlingen gaan nu vol aan de bak voor de voorbereiding op het Gouds Scholierendebat op 5 maart – voor het Coornhert een thuiswedstrijd. In het debatbudget is alvast financiële ruimte gemaakt voor een extra plankje in de prijzenkast.