Bericht uit Mekelle, Ethiopië

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Beste leerlingen en docenten van het Coornhert,

Jullie hebben vandaag weer de jaarlijkse sponsorloop gelopen!! Fantastisch! Graag vertel ik jullie waarom ik daar trots op ben.

Ik woon nu een jaar in Ethiopie, in Mekelle een stad met 200.000 inwoners, ongeveer 900 kilometer ten noorden van Addis Ababa in Tigray. Een aantal jaren geleden stond ik aan de roots van het project voor de Dansa-school in Dejen.  In april van dit jaar had ik de mogelijkheid om weer een bezoek te brengen aan het schooltje op het platteland, zo’n anderhalf uur rijden van Mekelle . De school die we nu meer dan drie jaar geleden hebben geholpen om een betere behuizing te kunnen bouwen (extra lokalen en goede voorzieningen om de kinderen een prettige leeromgeving te bieden) ontving ons vriendelijk. De school ligt op een hoogvlakte bij een dorpje. De dorpsgemeenschap is trots op haar schooltje en de kinderen ook. Ze hebben het prachtig ingericht met tuintjes, geschilderde muurtjes van ruwe steen. Ons schoolembleem is trots nagebootst op een van de muren. Ze zijn ons nog steeds erg dankbaar.

De kinderen hebben het fijn in de school. Alleen als ze verder willen dan groep 7 moeten ze het huis uit en naar een grotere stad zoals Mekelle of Adogodom om verder te leren. Dat is niet te bereizen en dus moeten deze kinderen bij andere mensen verblijven om de scholing vanaf grade 7 verder te volgen. Nu wil de Dansa-school heel graag extra lokalen en leerkrachten om deze kinderen zelf te kunnen onderwijzen tot in ieder geval 'grade 10'.

Door mijn werk op de universiteit van Mekelle kom ik ook veel op scholen. Het onderwijs is niet alleen voor jullie als Nederlandse leerlingen belangrijk, maar dat geldt voor iedereen. Als je geboren bent op het platteland van Tigray, is het onderwijs in de stad te ver weg. Helpen van de plaatselijke bevolking om hun eigen kinderen in het dorp zelf te onderwijzen is heel belangrijk. Ethiopië is echt een groeiende economie en de situatie is voor veel mensen aan het veranderen, maar de plattelandsbevolking is nog steeds in grote moeilijkheden. Onderwijs kan hun een uitweg geven naar een beter bestaan. Voor jullie een kleinigheidje om wat euro's op te halen door een fantasische sponsorloop te houden.

Zelf ben ik een Visual Art program/ Department gestart in de Universiteit van Mekelle. Omdat het beeldend onderwijs vrijwel alleen theoretisch is en alleen voor de grade 4 tot grade 7, probeer ik met deze opleiding meer studenten de mogelijkheid te geven om hun talenten te ontwikkelen met name ook op het praktische vlak. Alleen in Addis Abeba is een Fine Art Department en daarom is het natuurlijk prachtig als elders in het land (900 kilometer verder) ook een opleiding komt voor talentvolle studenten.  Met onderzoek, pilot workshops en samenwerking met basisscholen en hoger onderwijs probeer ik te helpen een lineaire leerlijn op te zetten in Art. Ook hier heb ik een jaar gewerkt zonder veel middelen. We hebben verf zelf gemaakt, de klei was de natte aarde en houtskool is er genoeg. Hopelijk dit tweede jaar weer een stap verder en met weer wat meer support!

Ik  hoop dat julle allemaal er voor willen gaan om dat te bereiken wat voor jullie zo voor de hand ligt, maar voor hier nog een grote luxe is. Help de kinderen van het platteland zodat er ook een toekomst voor hen is. Zodat ze niet het land uit vluchten, maar hun toekomst in Ethiopie zelf kunnen vormen.

Het is een prachtig land en de moeite waard om te helpen.

Colette Vester,

Oud-docent Kunst van het Coornhert en nu Lecture Visual Art Mekelle University.