Blind Run een groot succes

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Op maandag 16 november vond op de wielerbaan in de Goudse Hout voor het eerst een Goudse Blind Run plaats. Honderden leerlingen en docenten van het Coornhert Gymnasium liepen geblinddoekt zoveel mogelijk kilometers hard voor het goede doel: de speciale, kindvriendelijke oogpoli voor blinden en slechtzienden van stichting Bartiméus-Sonneheerdt in Zeist. De poli moet in 2016 zijn deuren openen. Stichting Bartiméus, bekend van o.a. het TV-programma Blind Naar De Top,  viert daarmee haar honderdste verjaardag.  De Blind Run is een initiatief van Mila van der Valk, zesdeklasleerling van het Coornhert-Gymnasium. Ze organiseert de run in het kader van het Honours Programma aan haar school en is al ruim twee jaar met dit project bezig. Op alle mogelijke manieren heeft ze eerst geprobeerd om zelf te ervaren hoe het is om blind te zijn, wat de beperkingen zijn en wat de mogelijkheden. Want met wat hulpmiddelen kan er een hele hoop. Daar is ze wel achter. Daar is alleen wel geld voor nodig en deze Blind Run draagt daaraan bij met een zeer hoge opbrengst. Het definitieve bedrag is nog niet bekend.

Mila – inmiddels zelf officieel ambassadrice van Bartiméus – liet alle leerlingen van de onderbouw eerst gastlessen volgen. Medewerkers van Bartiméus en blinden vertelden over hun ervaringen en beantwoordden alle vragen van de leerlingen. Onder de blinde gastdocenten was ook meervoudig paralympisch kampioene Joleen Hakker, die over haar sportcarrière als visueel gehandicapte vertelde, van toproeien (Beijing 2008) tot topwielrennen (WK 2011). Nu bereidt ze zich voor op de toptriatlon (Rio 2016). Het verhaal van Joleen maakte diepe indruk op de leerlingen, vooral door haar positieve instelling om in iedere tegenslag een nieuwe uitdaging te zien. Joleen verscheen maandag jl aan de start in Gouda om met de leerlingen mee te rennen. De leerlingen zelf oefenden tijdens de lessen LO in het lopen met een blinddoek en het luisteren naar de mondelinge aanwijzingen van hun begeleider.

Het goede doel, de oogpoli voor slechtziende en blinde kinderen, is dringend nodig om de lange wachttijden terug te dringen. Kinderen met een visuele handicap moeten nu van het ene ziekenhuis naar het andere omdat de specialismes en de bijbehorende apparatuur overal over het land verspreid zijn. Door alles in één polikliniek bijeen te brengen, hoeven kinderen en hun ouders niet langer een tocht langs diverse ziekenhuizen te maken: de exacte diagnose en de juiste behandeling kunnen vanaf dan in één keer en op één plaats vastgesteld worden.

Het Honours Programma is een initiatief van de landelijke Stichting het Zelfstandig Gymnasium en een stijgend aantal gymnasia neemt deel aan het programma. Het daagt leerlingen met een bijzondere motivatie uit om drie jaar lang naast de reguliere lessen aan een volledig zelfbedacht project te werken. Dat kan een webwinkel zijn, een zelf ontworpen surf board, een planetarium, een conferentie… of een blind run. 

Zie ook het artikel in AD: http://www.ad.nl/ad/nl/34072/Groene-Hart/article/detail/4188534/2015/11/17/400-scholieren-rennen-blind-voor-sponsorloop.dhtml