Coornhert Debatgenootschap behaalt eerste successen van het jaar

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Al direct in de eerste lesweek van 2016 kon het Coornhert Debatgenootschap vol aan de bak. Op zondag begaven maar liefst drie teams zich naar Deurne voor het Willibrord Debattoernooi. Dit toernooi wordt gehouden in hetzelfde format als het Nederlands Kampioenschap en vormde dus een mooie voorbereiding voor de finaledag van het NK over twee weken. De NK-selectie haalde de finale, die helaas werd verloren tegen het NK-team van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, één van de grote concurrenten voor de titel. Ook de talenten uit de onderbouw deden het goed: de gehele top drie van onderbouwsprekers werd gevuld door derdeklassers van het Coornhert.

De stellingen waarover werd gedebatteerd waren “Leerlingen moeten pas op latere leeftijd over verschillende school niveaus (vmbo, havo, vwo) verdeeld worden”, “Oorlogsvluchtelingen moeten verplicht meewerken aan de opbouw van hun thuisland wanneer het weer veilig is in het land” en “Overheden mogen geen wetten over veiligheid en terrorisme aannemen kort na een terroristische aanslag”. In de finale moest het Coornhert de stelling “Het is betreurenswaardig dat Nederland minder religieus wordt” verdedigen als voorstanders. In het NK-format strijdens twee teams van 4 personen tegen elkaar met 4 minuten spreektijd per persoon. Behalve de tweede plek als team wist Thomas Poldervaart (klas 6) indivueel de derde plek te behalen in het sprekersklassement. Het team bestond verder uit Imre Rossel (klas 5), Pelle Keulen (6) en invalster Isa Dijkstra (4). Op dit toernooi waren ook de NK-teams van het Utrechts Stedelijk Gymnasium en het Stedelijk Gymnasium Nijmegen aanwezig, de enige twee teams die met een hogere score dan het Coornhert Gymnasium door waren naar de finaledag van het NK. Het USG werd (nipt) verslagen, het SGN won de finale met een jury-uitslag van 6-3.

Voor de derdeklassers was het hun eerste echte parlementair debatervaring. Voor team 3 begon de dag zwaar met meteen het sterkste Nijmeegse team tegenover zich. Zij wisten geen debat te winnen maar Lise Duijvestijn werd derde in het onderbouwklassement individueel en Jent Imelman was de beste onderbouwspreker van de dag. Hun team bestond verder uit Anne Breeuwsma en Jules Marcus. Team 2 begon voortvarend en wist de eerste twee debatten te winnen – het derde debat werd nipt verloren. Van dit team werd Olivier Elderenbosch tweede in het individuele onderbouwklassement. Het team bestond verder uit klasgenoten Thomas Urgert, Imad Drif en Sam Groennou. De onderbouwteams kwamen qua scores uit op plekken 11 en 12 van de 20 teams.

Zoals gebruikelijk bij scholierentoernooien was er uitgebreid de tijd voor feedback van de jury voor de debaters. Daardoor was het niet alleen een spannende competitie, maar ook voor iedereen een leerzame ervaring met veel tips voor komende debatten. Het Coornhert heeft bovendien laten zien dat het niet alleen nu bij de top hoort, maar ook genoeg talent heeft voor de komende jaren om bij de top te blijven.

Zie ook de debatblog en facebookpagina voor meer verhalen en foto's van de dag.