Coornhert Debatgenootschap dendert naar finale NK met beste voorronde ooit

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Met een tweede plaats in de allereerste voorronde heeft het Coornhert Gymnasium een plek veroverd in de finaledag van het NK Debatteren voor Scholieren. Het team bestaande uit Allard, Martine, Onno en Thomas imponeerde de jury met een presentatie vol passie, goede voorbeelden en originele invalshoeken bij stellingen over onuitzetbare asielzoekers, anonieme toegang tot internet en de invoering van een stemplicht. De tegenstand was sterk: twee van de drie tegenstanders plaatsten zich ook voor de finaledag. De jonge debaters bleven ongeslagen, en slechts 1 team wist over drie rondes meer punten te scoren. Ook individueel scoorden de leerlingen goed: twee van de vier teamleden, Allard en Martine, eindigden in de Top 10, en Thomas net daarbuiten op 11. Er deden 30 scholen mee aan deze voorronde.

Na maandenlange voorbereiding en selectie was het sterkst mogelijke team opgesteld. Alle teamleden hebben meerdere NK’s meegemaakt, sommigen hebben ook al aan studententoernooien meegedaan of waren geselecteerd voor de Roosevelt World Schools Academy, de voorselectie voor het WK. Desondanks moesten alle zeilen worden bijgezet tegen de goede tegenstanders die ze tegenkwamen. Met een ijzersterke presentatie, waarbij vol overtuiging de plannen werden verdedigd of aangevallen, viel het Coornhert op. Maar ook de argumentatie scoorde hoog: of het nu ging om principiële en praktische bezwaren tegen anonieme toegang tot internet, het plan om arme landen geld te geven om onuitzetbare asielzoekers op te nemen of het verdedigen van een stemplicht: de argumentatie was solide en goed onderbouwd. Allard kreeg het grootste compliment: “een betoog uit mijn hart gegrepen”, aldus het jurylid dat vervolgens roemde hoe goed hij in korte tijd de principes achter democratie uitlegde.

Bij debatteren hoort ook jureren: Geert van Gils debuteerde op het NK als leerling-jurylid en heeft zo een belangrijke taak vervuld, en daarnaast ook veel ervaring opgedaan die hij kan gebruiken als hij zelf debatteert. Dat geldt ook voor reserve teamlid Annelotte en supporter Nils, die het team moreel hebben ondersteund.

Er volgen nog twee voorrondes waarin nog zo’n 70 scholen strijden om de overige finaleplaatsen. Op zaterdag 11 januari gaat het Debatgenootschap de strijd aan om de beker met 29 andere scholen. Met slechts 1 doel: de beker.

Meer foto’s op onze Facebook-pagina. Lees hier de volledige uitslag.