Coornhert Debatgenootschap door naar finale NK Scholieren

Gepubliceerd op 13 juni 2014

De jonge debattalenten van het Coornhert Gymnasium hebben weer van zich laten spreken. In de altijd lastige eerste voorronde van het NK Debatteren voor Scholieren lieten Allard Nieuwesteeg (klas 5), Onno Blom (5), Annelotte Lutterman (4), Eline van Krimpen (4) en Thomas Poldervaart (3) geen steken vallen, en werd na drie ijzersterke overwinningen het team derde van de dag. Daarmee is het Coornhert glansrijk geplaatst voor de landelijke finaledag op zaterdag 19 januari, waar we in ieder geval ook plaatsgenoot Driestar College (7e) tegenkomen.

Er werd gedebatteerd over vrijwillige deelname aan pensioenfondsen, verblijfsvergunningen voor asielkinderen die hier langer dan vijf jaar zijn en als verrassingsstelling het vervangen van de studiefinanciering door een leenstelsel. Voor iedere stelling koos het team de sterkste opstelling, waarbij debutanten Annelotte, Eline en Thomas volop bewezen op het hoogste niveau mee te kunnen met de ervaren Onno en teamcaptain Allard. Thomas en Allard eindigden ex aequo 11e indivueel, Onno 19e. Eline en Annelotte staan niet in de indivuele ranking omdat zij maar één ronde debatteerden, maar hun scores waren ruim voldoende voor een top 40 resp. top 10 notering. Er waren in totaal 150 sprekers.

De jury roemde de heldere, overtuigende speeches van het team. Zelfs interrupties als “Maar wat is úw probleem?” werden moeiteloos afgehandeld door de leerlingen. Naast het debatteam was Adriaan Dirven (4) mee als leerling-jurylid, een belangrijke en leerzame taak, en waren tien andere debatleerlingen als supporter aanwezig.

De derde plek is het beste voorronderesultaat van het Debatgenootschap en deze stijging in ranking werd uitgebreid gevierd met Italiaanse spijzen, ronkende speeches en wederzijdse loftuitingen. Daarna gaan de debaters weer hard aan de slag; naast hun schoolwerk staan het Provinciaal Jeugddebat, Op Weg Naar Het Lagerhuis, het Intergymnasiaal en diverse Model UN’s op de agenda voor dit schooljaar.

Meer foto’s zijn te vinden op onze website en onze facebookpagina.