Coornhert Debatgenootschap oppermachtig naar finale

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Met een klinkende eerste plek in de voorronde voor het NK Debatteren voor Scholieren is het Coornhert Debatgenootschap door naar de finaledag als één van de kanshebbers voor de cup. In een groot en sterk deelnemersveld met diverse voormalige winnaars wist het team van het Coornhert de concurrentie ver achter zich te laten. Thomas Poldervaart, Pelle Keulen, Imre Rossel en Evelien Driesen wisten alle debatten zowel op presentatie als argumentatie te winnen. Eén jurylid gaf zelfs een high five aan Thomas vanwege zijn briljante speech. Daarmee was dit de beste voorronde voor het Debatgenootschap ooit. In 2013/2014 werd het Coornhert al eens tweede in de voorronde, om uiteindelijk in de halve finale te stranden.

Het team moest debatteren over het overplaatsen van de beste leraren naar de slechtste scholen, het samenstellen van gemeenteraden door loting en de beschikbaarheid van een zelfmoordpil op de vrije markt. De eerste twee stellingen waren vooraf bekend, de laatste stelling werd pas

20 minuten voor het debat bekend gemaakt. In alle debatten werd het team gecomplimenteerd voor de doordachte argumentatie, de duidelijke teamlijn en de gedegen presentatie. Daarmee werd het Coornhert de beste van de 44 deelnemende teams, waarvan er 10 naar de finale doorgingen. In twee eerdere voorrondes zijn al de 20 andere finalisten bekend gemaakt.

Debat kan niet zonder jury, en het is gebruikelijk dat iedere school ook een leerling-jurylid afvaardigt. Namens het Coornhert vervulde Emma Docter deze belangrijke taak. Verder waren enkele talentvolle jonge debaters mee als publiek: Nikki Fredriksz en Olivier Elderenbosch, en mocht Isa Dijkstra als reserve-teamlid mee voorbereiden en standby staan voor als een van de teamleden ziek zou zijn.

Op 23 januari is de finaledag bij de Universiteit Utrecht. Het team hoopt dan de beste prestatie tot nu toe, de halve finale in 2014, te overtreffen. Na 4 debatrondes wordt dan bepaald welke twee scholen in het slotdebat strijden om de titel Nederlands Kampioen debatteren.