Coornhert Debattalenten tweede van Nederland

Gepubliceerd op 17 juni 2016

De 0ude generatie debaters heeft nog geen afscheid genomen of de nieuwe staat alweer te trappelen. Op het UNICEF Onderbouw Debattoernooi werd het team bestaande uit Daan Zieren (klas 1), Olivier Elderenbosch (2), Imad Drif (2) en Thomas Urgert (2) tweede van Nederland. Zij mogen op 11 september voor Kleine Prinsjesdag naar de Ridderzaal in Den Haag om met Tweede Kamerleden in debat te gaan. Het tweede team, bestaande uit derdeklassers Isa Dijkstra, Nikki Fredriksz, Femke van de Griendt en Rona de Bruijne, viel net buiten de top 8 van de 56 deelnemende teams, ondanks hun grotere debatervaring.

De leerlingen moesten debatteren over stellingen over het filmen van pesters met een verborgen camera, social media voor kinderen en obesitas als kindermishandeling. De eerste twee stellingen konden de leerlingen op school voorbereiden, de laatste kregen ze pas twintig minuten van tevoren te horen – een ware test voor de echte debaters. Beide teams wisten die improvisatieronde te winnen – team 1 met het commentaar van een ervaren debater dat die “het niet beter had gedaan”. Beide teams verloren ook één ronde, maar omdat het uiteindelijk gaat om sprekersscores wist Team 1 toch tweede te eindigen – ook in het verloren debat vond de jury ze beter, alleen was de presentatie te onrustig. De jury complimenteerde de jonge debaters verder om hun teamwork.

Tegelijk met de debatwedstrijden was er de speechwedstrijd voor de verkiezing van Koning(in) van de Jeugd. Hier deed Wessel den Ouden (klas 1) aan mee. Helaas wist hij de finale niet te halen met zijn speech over aandacht voor sociaal beleid in het onderwijs, maar ook hij leverde een topprestatie tussen veel oudere leerlingen.

De begeleiders Stijn Ockeloen en Michel Klijmij waren trots. Ockeloen zag “ijzersterke” debaters in actie, en baalt dat het nog even duurt voor hij ze in de bovenbouw in de klas krijgt. Michel Klijmij: “Bijzonder is ook dat het winnende team vooral is getraind door onze eigen topdebater Thomas Poldervaart in verbredingslessen debat voor klas 1 en 2. Hij werd met zijn team in 2013 nog tweede en nu heeft hij zelf gezorgd voor waardige opvolgers.”

Op 11 september gaan deze Coornhertdebaters de strijd aan met de andere zeven beste scholen en politici in de Ridderzaal op Kleine Prinsjesdag. Daar wordt ook bepaald wie de Beste Onderbouwdebaters van Nederland worden.

Meer foto’s en verhalen zijn zoals altijd te vinden op onze Facebookpagina en blog.