Coornhert Gymnasium in finale Intergymnasiaal Debattoernooi

Gepubliceerd op 13 juni 2014

Op een zinderend warme zaterdag zijn de debaters van het Coornhert Gymnasium opgestoomd tot in de hoogste regionen van het Nederlandse debatcircuit. Tijdens het Intergymnasiaal Debattoernooi bereikten Rik Rutten en Allard Nieuwesteeg ongeslagen de finale, via stellingen over het recht op experimentele behandelingen, de Nobelprijs voor de Vrede voor Wikileaks en het beperken van gevangenisstraffen tot geweldsdelicten. Het duo werd geroemd door de jury voor zijn teamwork, heldere betogen en uitstekende verweren. In de finale was dit echter niet genoeg om de beker mee naar huis te nemen, maar de derde plaats in het eindklassement is het beste resultaat ooit voor het Coornhert Gymnasium. "De school zich kan zich daarmee meten met de beste debaters van zelfstandige gymnasia in Nederland," aldus de trotse begeleiders Michel Klijmij en Marco Leeuwrik.

Ook het tweede debatteam, bestaande uit Wouter Uijens en Kristina van der Molen, heeft goed gepresteerd. Na een overwinning in de eerste voorronde lukte het alleen niet die lijn voort te zetten tegen een aantal sterke tegenstanders. In de sprekerswedstijd wist Remco den Arend een mooie derde plaats in zijn voorronde te bemachtigen, maar dat was niet genoeg om zich te plaatsen voor een volgende ronde. In een sterk betoog weerlegde hij het artikel van Syp Wynia "Geven doet goed", dat zich verzet tegen overheidsuitgaves voor ontwikkelingshulp. Leerling-jurylid Emily ter Steeg zat zaterdag aan de andere kant van de tafel om de debaters kritisch te beoordelen.

Voor het winnende team was de finaleplaats bijzonder. Voor Rik Rutten was het, als zesdeklasser, zijn laatste Nederlandstalige debattoernooi na drie jaar deelname aan en mede-organiseren van de debatclub. Allard Nieuwesteeg was juist de jongste deelnemer en is als derdeklasser pas dit jaar begonnen. Ook de komende jaren vallen er dus nog vele prijzen te verwachten!

Het laatste deel van het jaar stort het Debatgenootschap zich op Model United Nations. Volgende week vertegenwoordigen de leerlingen Myanmar, Kenya, Tanzania en Bosnia-Hercegovina in Leiden bij BonaMUN, en in juni is een flinke delegatie in Alkmaar voor IMUNA.

Op de foto de intens trotse finalisten Rik en Allard.

M. Klijmij (km)

Meer lezen en zien:  http://coornhertdebat.wordpress.com/2011/04/03/coornhert-gymnasium-in-finale-intergymnasiaal-debattoernooi/