Coornhert Gymnasium één van de beste debatscholen van Nederland

Gepubliceerd op 13 juni 2014

Het Coornhert Debatgenootschap kan met trots terugkijken op een geslaagd Nederlands Kampioenschap voor Scholieren. Dankzij drie gewonnen debatten van de vier kwamen de debaters op de 6e plek. Bovendien kunnen de debaters een bijzonder feit claimen: zij waren de enigen die de latere kampioenen van het Johan de Witt op de knieën wisten te krijgen in een bloedstollende eerste ronde. Helaas bleek dit niet genoeg voor een finaleplek, maar wel voor de hoogste ranking die het Coornhert Gymnasium ooit behaald heeft én daarmee de positie van beste debatschool uit Gouda.

Individueel behoren de debaters bij de beste 20 van Nederland. Het succesvolle basisteam uit de voorrondes werd gehandhaafd. Annelotte Lutterman (klas 4), Thomas Poldervaart (3, de jongste deelnemer) en Allard Nieuwesteeg (5) gingen de verbale strijd aan over onderwerpen als het huisvesten van asielzoekers in krimpregio’s, betalen van draagmoeders, inzetten van drones en het herdenken van Duitse dienstplichtigen op 4 mei. Zij werden daarbij terzijde gestaan en afgewisseld door Onno Blom (5) en Eline van Krimpen (4). Bij twee van de vier debatten was de stelling niet vooraf gegeven – de leerlingen hadden dan slechts 20 minuten om zich voor te bereiden. De beste individuele score werd door Allard neergezet, met een gedeeld 17e plek. De rest van het basisteam volgt hem op de voet: Annelotte als 19e en Thomas als 20e van de ruim 120 sprekers.

Vanwege de Open Dag op het Coornhert Gymnasium was er een unicum: een van de debatten werd live gestreamd naar Lokaal 1 om zo de aanwezige docenten, (toekomstige) ouders en leerlingen mee te kunnen laten kijken naar de prestaties. Heel wat groep-8-leerlingen staan al te trappelen om te gaan debatteren, zo bleek zaterdagochtend. Maar ook oud-leerlingen blijven betrokken: debatveteranen en voormalige finalisten Rik Rutten en Kristina van der Molen zorgden voor de begeleiding en coaching ter plekke. Die was nodig, want de tegenstand was formidabel: alle teams waartegen het Coornhert heeft gedebatteerd eindigden in de top 15. Docent Michel Klijmij-van der Laan is trots op zijn team. “We hebben een jong team maar ze doen nu al met de absolute top mee. Volgend jaar is het doel niets minder dan het podium!”. Daarvoor gaat het team hard aan de slag. Op de agenda staan nog Op Weg Naar Het Lagerhuis, het Intergymnasiaal Debattoernooi, de Oxford Schools Debating Competition en het Gouds Scholierendebat naast diverse Model UNs. Om de aanwas van nieuw talent te borgen komt er ook een programma voor de brugklas en tweede klas. Zo zal het Coornhert Gymnasium ook de komende jaren met de absolute top mee blijven draaien.

=====Meer over het Coornhert Debatgenootschap: http://coornhertdebat.wordpress.com/ en http://www.facebook.com/coornhertdebat