Coornhert Gymnasium organiseert Model United Nations

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Na bijna een jaar voorbereiden gaat zaterdag de Coornhert Model United Nations (COMUN) van start. Ruim 130 scholieren uit heel Nederland komen samen in het Huis van de Stad om in de stijl van de VN te debatteren en stemmen. De conferentie wordt georganiseerd door leerlingen van het Coornhert Gymnasium - docenten begeleiden slechts op afstand. Het thema van de ééndaagse conferentie is de Islamitische Staat. De Veiligheidsraad, de Economic and Social Council (ECOSOC) en de Human Rights Council worden gesimuleerd door de leerlingen, die elk een land vertegenwoordigen. Het einddoel is een verdrag over de aanpak van IS. De voertaal is Engels en er geldt een diplomatieke dress code.

Het fenomeen Model United Nations bestaat al zo lang als de echte Verenigde Naties. Na jarenlang deelnemen aan conferenties op andere scholen vonden drie Coornhert-leerlingen het tijd om een eigen conferentie te gaan organiseren. Het doel van Model UN is om te leren: leren over internationale politieke samenwerking, en het leren van allerlei vaardigheden zoals spreken, onderhandelen en samenwerken. Conferenties zijn voor en door leerlingen: de voorzitters van commissies zijn leerlingen, de organisatie is in handen van leerlingen en uiteraard zijn de deelnemers ook leerlingen. De debatclub van het Coornhert Gymnasium doet sinds 2008 mee aan Model UN, zowel in Nederland als in het buitenland. De zesdeklassers Jesper Kuppen, Saskia Tak, Evelien Driesen en Geert van Gils hebben zelf al vele conferenties bezocht en gebruiken deze ervaring om een nieuwe traditie op het Coornhert te beginnen.