Coornhert debaters tweede op Gouds Scholierendebat

Gepubliceerd op 13 juni 2014

Menig ambtenaar vroeg zich waarschijnlijk af waarom het Huis van de Stad zo stond te trillen donderdag. In de Raadszaal en de zijzalen vonden op dat moment zinderende debatten plaats tussen de debaters van het Coornhert Gymnasium, het Driestar College en de GSG Leo Vroman. Team 1 van het Coornhert bleef steken in een bloedstollende halve finale tegen de latere winnaars van de GSG, terwijl Coornhert 2 de Driestar in de andere halve finale versloeg. In de finale was het erg close, maar uiteindelijk besloot de jury dat het Coornhert tweede was geworden.

Daarmee is het Coornhert weer in ranking gestegen, bij de vorige editie in 2011 werd slechts de halve finale bereikt.

Er werd gedebatteerd over koopzondagen, subsidies voor sportverenigingen, jongerenhuisvesting, volbouwen van het Groene Hart en keuzevrijheid bij vakkenpakketten. Nieuw in deze editie van het Gouds Scholierendebat was de improvisatiestelling: in de finale kregen de leerlingen pas 15 minuten van tevoren te horen dat ze moesten debatteren over de stelling “Alle middelbare scholen in Gouda moeten fuseren tot één school”. Naast (burger)raadsleden werd ook door de schooldirecteuren van de deelnemende scholen gejureerd. Zij waren zeer onder de indruk van de kwaliteit van de debatten, en het juryberaad liep vaak uit omdat het niveau van alle teams hoog lag.

In het begin van de middag leek team Coornhert 1 (Evert, Jari, Anke Marij, Nadja, Thomas) nog op een overwinning af te stevenen, door zich ongeslagen voor de halve finale te plaatsen. Desondanks was het team Coornhert 2 (Floris, Saskia, Marit, Daan, Justin) dat de show stal.

Hoewel de debaters in dit team wat minder ervaren waren wisten zij op argumentatie, presentatie en strategie de finale te bereiken. Daar legden zij het helaas af tegen het GSG-team.

Behalve debatteren hebben de Coornhert-leerlingen ook gejureerd en als gespreksleider opgetreden. Ook dit was een leerzame ervaring. Daarnaast werden ook de individuele kwaliteiten van onze debaters Evert, Jari, Thomas en Daan geroemd.

Het Coornhert Debatgenootschap kan terugkijken op een geslaagde editie van het Gouds Scholierendebat en gaat volgend jaar zeker weer een gooi naar de prijzen doen.