Coornhert-debaters vierde van Nederland

Gepubliceerd op 15 juli 2021

Na een spannende finaledag zijn de jonge debattalenten van het Coornhert Gymnasium vierde geworden in de Benelux Debatcompetitie. In het Hogerhuisklassement waren de tien beste scholen van Nederland vertegenwoordigd van het afgelopen jaar, om onderling uit te maken wie de uiteindelijke nummer 1 zou worden. Na drie rondes kwam het Coornhert op een mooie vierde plek, net  één plaats boven de stadsgenoten van het Driestar College. Gouda was daarmee weer goed vertegenwoordigd.

Alledrie de gewone debatrondes waren improvisatiestellingen. Je hoort dan een kwartier voor aanvang van het debat wat de stelling is en of je voor of tegen bent. De stellingen gingen onder andere over het verbieden van commerciële huiswerkbegeleiding en een vetorecht voor millitaire vakbonden bij buitenlandse missies. De eerste ronde werd direct sterk gewonnen van het Elzendaal College – de latere nummer 1 van het toernooi. De daarop volgende rondes werden telkens nipt verloren, maar wel met goede scores. Die bepalen uiteindelijk de ranking en daarmee kwam het Coornhert dus op een mooie vierde plaats.

Ook individueel hebben de debaters het goed gedaan. Teamcaptain Felix, ook de enige bovenbouwer in het team, wist het tot de top 10 te schoppen, en ook de derdeklassers Sjoerd en Lore deden het goed met een top 30 notering.

Het toernooi was volledig online, hopelijk voor de laatste keer. De komende jaren zullen deze talenten vast nog veel prijzen pakken!