Coornhert doet het goed op Taalkunde Olympiade

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Dat een ‘abostol’ Bretons is voor ‘apostel’, dat is nog wel te raden. Maar dat het meervoud ‘ebestel’ is, ligt alweer minder voor de hand. ‘Kelienenn’ in diezelfde taal betekent ‘vlieg’, en het meervoud is… ‘kelien’. En zo krijg je op de Olympiade Taalkunde in Leiden nog een aantal voorbeelden en daarna mag je het zelf doen: wat is het meervoud van ‘askorn’ (bot)? En is het enkelvoud van ‘erer’ (ploeg) ‘arar’ of ‘ererenn’?

Wie de systematiek doorheeft – en daar hoef je geen talenwonder voor te zijn – scoort punten. Voor het eerst was er dit jaar een voorronde. Tien leerlingen kwamen daar door. Elf naar pas bij de einduitslag bleek, maar die elfde had zich nooit bij de begeleider gemeld en in een zaal met 240 deelnemers valt een Coornherter meer of minder niet op.

Na het Bretons stortten de deelnemers zich op het Tamazight, een Marokkaanse Berbertaal: ‘te??a t tem??utt’ (de vrouw at het) en zo nog een twintigtal voorbeelden. Op basis daarvan kun je ‘ur as tefki a??ul’ vertalen of ‘ze dronk de melk niet’ in het Tamazight omzetten. Veel lastiger was het Abui, door nog maar zo’n 16.000 mensen gesproken op het Indonesische eiland Alor. Geen werkwoord is langer dan drie letters en elke letter blijkt betekenisvol: fal, iok, mol, mok, wok etc. En dan mag je zelf beredeneren wat fa, sol en tal betekenen.

Na de pauze moesten de deelnemers op basis van Oudnoorse woorden weer zelf bedenken wat ‘scheren’, ‘vlechten’ etc. in die taal was. dat kostte tijd, maar was nog goed te doen. Nog tijdrovender was het Baybayin, het schrift dat op de Filippijnen o.a. voor het Tagalog gebruikt wordt. Geen onbenullig taaltje: 28 miljoen sprekers! zxcvbnm (Dit zijn wat willekeurige tekens: het lukte niet om ze allemaal te installeren op het toetsenbord, zie bijgaand beeld). De laatste opgave, de indianentaal Sioux, bleek uiteindelijk minder moeilijk, maar de meesten kwamen er niet meer aan toe.

Toch viel het Coornhert weer in de prijzen. Allereerst natuurlijk Jasper Grootscholten. Hij werd 9ein het eindklassement. Een andere winnaar was Niels Overkamp: hij haalde de hoogste score (9,5) bij het Baybayin. Gemiddeld werd daar 2,3 gescoord! Niels eindigde op de 17eplaats, Max Götz op de 18e. Waarom heeft Max die laatste opgave (Sioux) toch niet ingeleverd? Hij zou weer bij de beste vier gehoord hebben! Hoge eindscores ook voor Jobke Visser, Nika Engelen en Vincent Sprokholt. Jobke scoorde bovendien erg hoog bij Oudnoors, Nika bij Tamazight en Vincent bij Bretons. Nog vijf andere Coornherters – Bastiaan IJsselstijn, Jade Szegedi, Michiel Bartelds, Hannah de Korte en Casper Burghoorn - eindigden in de middenmoot, maar ook met soms hoge scores bij één of twee talen, zoals Michiel bij Bretons en Oudnoors. En dan hadden we nog één zeer bijzondere deelnemer. Voor het eerst mocht een tweedeklasser meedoen, namelijk Quinten Burggraaf. Buiten mededinging weliswaar, maar als hij in de derde zit, mag hij helemaal los gaan. Wie nieuwsgierig geworden is, kan altijd bij ondergetekende langsgaan om een paar opgaven te bekijken om te zien of dat wat voor hem of haar is. De deelnemers van dit jaar kunnen (nog steeds) hun bewijs van deelname bij mij ophalen.