Coornhert grijpt nét naast NK-titel

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Op de finaledag van het NK Debatteren voor Scholieren maakte het Coornhert Debatgenootschap diepe indruk. Het team bestaande uit zesdeklassers Thomas Poldervaart, Evelien Driesen en Pelle Keulen en vijfdeklasser Imre Rossel wist de grand finale van het NK te bereiken. Na 4 rondes stonden zij bovenaan. De jury stond uitgebreid stil bij het hoge niveau van de finale over het wel of niet bombarderen van IS in Syrië, die uiteindelijk werd gewonnen door het Utrechts Stedelijk Gymnasium.

Voor het Coornhert was dit het beste resultaat ooit; nog nooit eerder wist de school de eindfinale te bereiken. Twee jaar eerder strandde het Coornhert nog in de halve finale. Dit jaar was het team in bloedvorm. De voorronde werd overtuigend gewonnen, en in het voorbereidende Willibrord Debattoernooi werd de finale bereikt. De loting voor de finaledag was zwaar. Beide andere voorrondewinnaars, Utrechts Stedelijk Gymnasium en Stedelijk Gymnasium Nijmegen stonden op het programma. Beiden werden ook verslagen, in debatten over het sluiten van extremistische religieuze instellingen en het voordeel van de EU voor Nederland.

In de kwartfinale was er een lastig debat over het instellen van een vettaks, onder toeziend oog van Jort Kelder die deze stelling had gekozen. Ondanks het nipte verlies wist het Coornhert zich als eerste te plaatsen voor de finale. Het Utrechts Stedelijk bleek echter net te sterk op presentatie en argumentatie en nam daarmee revanche voor de twee eerdere verloren confrontaties.

Behalve het team werd er ook weer gejureerd: Nikki Fredriksz (4) had de taak om debatten als leerling te jureren samen met de ervaren juryleden. Isa Dijkstra (4) steunde het team als reserve, en verder was er een grote groep leerlingen mee. De leerlingen stonden onder begeleiding van docent Michel Klijmij, vergezeld door Stijn Ockeloen. Ook de rector, Marco Oehlenschläger, kwam het team 2 rondes een hart onder de riem steken en was diep onder de indruk van het hoge niveau.

Met opgeheven hoofd kwamen de coornhertdebaters van het podium af. Het komende jaar mag het Coornhert Gymnasium zich de één-na-beste debatschool van Nederland noemen. Voor de meegereisde jonge supporters, die op het Onderbouwtoernooi eerder al tweede werden, hopelijk een inspiratie om eindelijk eens die cup te winnen.