Coornhert gymnasium derde bij NK Debatteren scholieren

Gepubliceerd op 17 juni 2016

In een zinderende finaledag van het NK Debatteren voor Scholieren hebben de leerlingen van het Coornhert Gymnasium van zich doen spreken. Na drie debatrondes behoorde het team, bestaande uit Allard Nieuwesteeg, Martine Keulen, Onno Blom en Thomas Poldervaart, tot de beste vier scholen  tot dan toe en moest worden gestreden om één van de twee finaleplekken. Dit debat tegen het St Ignatiusgymnasium werd nipt verloren, maar de debaters konden het verbale strijdtoneel met opgeheven hoofd verlaten – nog nooit eerder scoorde het Coornhert zo hoog in het belangrijkste scholierendebattoernooi van Nederland: de derde plek, op punten zelfs tweede. Individueel werd er ook goed gescoord, met Onno op plek zeven en Martine op plek acht.

In de eerste ronde wisten de Coornherters de jury met een ijzersterke presentatie ervan te overtuigen dat de politie niet moet ingrijpen bij geïsoleerd geweld tussen hooligans. Deze stelling was al vooraf bekend en voorbereid, de stelling erna – het significant veranderen van embryo’s door genetische manipulatie toestaan – werd pas 20 minuten voor aanvang van het debat bekendgemaakt. In deze ronde verloor het Coornhert op punten tegen mede-favoriet en als  hoogste geplaatste team Christelijk Gymnasium Utrecht, in een daverend debat waarin alle ethische dilemma’s uitgebreid werden geanalyseerd. Ronde 3 werd weer makkelijk gewonnen, dit keer als tegenstander van het afscheiden van asielzoekers tijdens hun procedure, waarna in spanning werd afgewacht hoe de indeling zou zijn voor de laatste ronde. Hier zouden teams op basis van de resultaten aan elkaar worden gekoppeld, waarbij de beste vier een soort halve finale zouden debatteren – de winnaars zouden naar de finale gaan. Het lukte helaas niet om de jury ervan  te overtuigen dat de financiering van niet-geloofsneutrale scholen moest blijven.

Het team kon met de meegereisde supporters, leerling-jurylid Geert van Gils en enkele oudleerlingen die inmiddels jureren op debattoernooien vervolgens genieten van de finale met als verdiende winnaar het Utrechts Stedelijk Gymnasium, om vervolgens de dag uitgebreid na te bespreken in de Leidse horeca.

Aan het eind van de dag overheerste de blijdschap over het behaalde resultaat: na de zesde plaats vorig jaar heeft het Coornhert Debatgenootschap laten zien dat het nog steeds bij de top van Nederland hoort. Docent Michel Klijmij: “Ook volgend jaar hebben we weer voldoende talent om een ijzersterk team neer te zetten, maar de concurrentie blijft groot en het niveau hoog. Het is geweldig hoe de leerlingen dat als uitdaging zien en vol gaan voor die cup!”.

De debaters gaan zich nu focussen op Op Weg Naar Het Lagerhuis, Oxford Schools, Leiden Schools en het eigen BP-toernooi in maart.

Meer foto's op onze blog en facebookpagina.