Coornhert gymnasium presteert goed bij Op Weg Naar Het Lagerhuis

Gepubliceerd op 13 juni 2014

Het jonge, ambitieuze team van het Coornhert Debatgenootschap heeft weer goed gepresteerd bij Op Weg Naar Het Lagerhuis. Slechts éénmaal werd verloren, van de latere winnaar Stedelijk Gymnasium Leiden. Ook in voorgaande jaren verloor het Coornhert niet meer dan één ronde. Daarmee evenaart een deels onervaren en jong team de ranking van eerdere edities, toen ook alle wedstrijden op één na werden gewonnen. Na de nodige Italiaanse spijzen keerde het team dan ook met opgeheven hoofd terug naar Gouda.Door het knock-outsysteem betekende het ene verlies dat de kans op een finaleplaats verkeken was, ondanks de enorme kwaliteit van dit team. De strijd in de tweede ronde tussen Stedelijk en Coornhert was van zo’n ongekend hoog niveau dat de jury superlatieven tekort kwam om de debatten te beschrijven. Zo was zelfs verliezend 1-op-1-debater Evert van Dam “meer dan perfect”, en moest de tegenstander alle zeilen bijzetten om deze “pitbull” (kwalificatie uit de eerste wedstrijd) te verslaan. Ook debutant Luc Janssen (klas 4) kreeg een individueel compliment voor de manier waarop hij in het debat samenvatte en reageerde.  Desondanks werd “zeer nipt” verloren. Had het team in de eerste ronde het Stedelijk geloot en verloren, dan was er nog kans op de provinciale finale; nu restte slechts een wedstrijd om de eer in de derde ronde.Er werd gedebatteerd over labels met CO2-uitstoot, energy drinks, het verkleinen van inkomensverschillen binnen bedrijven, de Nobelprijs voor de vrede voor de EU, provinciaal cultureel erfgoed en nog heel veel meer.

De debuterende leerlingen (Geert van Gils, Anke Marij Elzinga, Floris van den Bosch, Luc Janssen, Jesper Kuppen en Jari Boekhorst) werden bijgestaan door NK-teamleden Eline van Krimpen en Onno Blom, met ook ervaren rotten Daan Blok, Martine Keulen, Evert van Dam en teamcaptain Remco den Arend. Ondanks dat de meeste teamleden pas in de derde of vierde klas zitten werden de eerste en laatste ronde overtuigend gewonnen.Bij Op Weg Naar Het Lagerhuis wordt in elke wedstrijdronde driemaal gedebatteerd: in vaste rollen (voor of tegen met het hele team), 1 tegen 1, en het “360 gradendebat” waarin de teams tweemaal van positie moeten veranderen op signaal van een zoemer – zelfs middenin een zin als je op dat moment aan het woord bent. In de eerste ronde telde ook de V-rede, een toespraak, mee voor een punt. Zowel argumentatie als presentatie moeten tiptop zijn, en snel reageren op de tegenstander is erg belangrijk in dit dynamische debatformat. Docent Michel Klijmij is trots op zijn leerlingen. “Weer een nieuwe lichting, een grotendeels nieuw team, en toch staan ze het weer en verslaan ze bijna de oudere leerlingen van het Stedelijk Leiden. Dat belooft wat voor de toekomst!”. Ook mede-begeleider Wouter Verbeek was blij verrast met het niveau. Wouter deed in 2008 eindexamen op het Coornhert en heeft daarvoor enkele jaren gedebatteerd, en was dit keer voor de tweede maal mee als gespreksleider.Veel tijd om op de lauweren te rusten was er niet: de dag hierna gingen twee Coornhert-leerlingen alweer naar Utrecht voor het IDEA-DTU toernooi, en op zaterdag 23 februari gaan drie teams de strijd aan op de Oxford Schools’ Debating Competition. Met het Gouds Scholierendebat en het Intergymnasiaal Debattoernooi loopt de reguliere debatkalender af en schakelt de debatclub om naar Model United Nations: HagaMUN, BonaMUN en IMUNA.

Meer informatie en foto's op http://coornhertdebat.wordpress.com/