Coornhert-leerlingen fiksen de wereld

Gepubliceerd op 13 juni 2014

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar heeft het Coornhert Gymnasium meegedaan aan de International Model United Nations of Alkmaar (IMUNA), en met succes. In deze simulatie van de Verenigde Naties en de NAVO vertegenwoordigden de leerlingen het Verenigd Koninkrijk, Cuba, Letland en Roemenië. Met de situatie in Syrie en discussie over het embargo op Cuba, en bovendien nog een neergehaald Turks vliegtuig in Syrië was de conferentie zeer actueel. Uiteindelijk slaagde Cuba erin een meerderheid te krijgen voor een oproep tot het opheffen van het embargo en een vergoeding voor geleden schade. Verder werd er gedebatteerd over ingrijpen in Afghanistan, oplossingen voor klimaatverandering, de internationale vervolging van criminelen, raketafweersystemen, wapenhandel, en ga zo maar door.

Met 14 leerlingen was dit de grootste delegatie die het Coornhert ooit naar een MUN afvaardigde. Hiervan waren twaalf leerlingen actief als “delegate”, een afgevaardigde van een land in de diverse VN-organen. Daarnaast zaten twee leerlingen een commissie voor. Voor deze twee, Sjors Aartsen en Alejandro Acuña, was dit hun allerlaatste MUN-conferentie namens het Coornhert. Ook Kristina van der Molen, dit keer vertegenwoordiger van de UK in de VN Veiligheidsraad, was het de laatste keer dat zij als middelbare scholier de wereldproblemen te lijf ging. Tegelijk staat ook een hele groep nieuwe talenten alweer te trappelen om de stropdas op te pakken en de wereld per resolutie te verbeteren. Vertegenwoordiger van een groot of klein land, iedereen pakte zijn kans om actief mee te debatteren, resoluties te verbeteren (of, wanneer dat politiek beter uitkwam, te torpederen), en kritische vragen te stellen.

De leerlingen moeten in het Engels en op diplomatieke wijze, volgens de officiële VN-procedures, in debat gaan en resoluties en verdragen opstellen. Begeleider en aardrijkskundedocent Michel Klijmij is trots: “Op deze manier leren ze uitstekend communiceren in het Engels, onderhandelen, spreken in het openbaar, en ontwikkelen ze ook hun doorzettingsvermogen. Er wordt drie volle dagen intensief gedebatteerd”. Er ontstaan dan ook heel wat diplomatieke relaties tijdens zo’n weekend, zeker tijdens het feest.

Het Coornhert bezocht eerder dit jaar GMUN in Qatar en BonaMUN in Leiden. IMUNA is de traditionele afsluiter, volgend schooljaar gaat de debatclub weer het land door. Meer foto’s en updates zijn te zien via onze Facebook-pagina en debatblog http://coornhertdebat.wordpress.com/ .