Coornhert-leerlingen winnen zonnepanelen voor school

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Ontwerp een zo duurzaam mogelijk Gouda in het jaar 2114, voor 85000 inwoners. Met die opdracht werden leerlingen van het Antonius College, GSG Leo Vroman en Coornhert Gymnasium op pad gestuurd. Op de thema's wonen, transport, voedsel, energie en water moesten ze voor het project Duurzame Stad op zoek naar creatieve oplossingen. Die liet het groepje Extra-Vert uit klas 5 aardrijkskunde van het Coornhert het beste zien volgens andere leerlingen en een professionele jury. Zij wonnen daarmee voor 2500 euro aan zonnepanelen.

Nadat uit de klassen de twee beste groepjes waren gekozen mochten zij zich presenteren in de finale in het Huis van de Stad. In een eerste lobbyronde moesten alle groepjes zich aan hun tafel presenteren aan de andere leerlingen en jury, die veel kritische vragen afvuurden. Door middel van stickers kon iedereen een voorkeur aangeven. Vervolgens kreeg iedereen de kans om in een pitch van drie minuten de hoogtepunten van de plannen uit te leggen in een volle raadszaal. De jury roemde bij Extra-Vert de compleetheid en de veelheid aan creatieve plannen: tunnels die ook voor CO2-afvang en wateropslag zorgen, het gebruik van overtollig water als isolatiemateriaal, een slim transportsysteem op afroep, urban farming en nog veel meer.

Na juryberaad werd de winst, en dus de zonnepanelen, toebedeeld aan het Coornhert Gymnasium. Ook het tweede Coornhertgroepje kreeg nog een eervolle vermelding: hun pitch behoorde tot de beste, "precies zoals een pitch bedoeld is" aldus de juryvoorzitter.