Coornhert weer bij allerbeste debatterende gymnasia

Gepubliceerd op 13 juni 2014

De debaters van het Coornhert Gymnasium hebben zich weer bewezen op een groot toernooi. Bij het Intergymnasiaal Debattoernooi wist het eerste team met vijfdeklassers Allard Nieuwesteeg en Evert van Dam de finale te bereiken. In een close debat tegen Stedelijk Utrecht, Nijmegen en Barleaus Amsterdam grepen zij net naast de beker, die uiteindelijk naar Utrecht ging. Ook het tweede team met Thomas Poldervaart (3) en Onno Blom (5) lag lang ongeslagen op koers voor de finale, maar in de voorlaatste ronde behaalden zij net te weinig punten. Zij eindigden 8e.

In de sprekerswedstrijd speechte Martine Keulen (5) zich naar de halve finale, waar zij verloor van de latere winnaar.

De 36 teams van gymnasiasten debatteerden over het mogen ontslaan van zwangere vrouwen, medische patenten, aparte basisscholen voor slimme kinderen, afschaffen van de Eerste Kamer en opvang migranten in Noord-Afrika. Een deel van de stellingen was vooraf bekend en voorbereid, maar twee keer moesten de leerlingen in een kwartier het debat voorbereiden. Er werd gedebatteerd in het BP-format, waarbij vier teams de strijd aangaan en niet alleen de opponenten, maar ook de medestander moet worden verslagen. Dit uitdagende format wordt ook gebruikt bij studententoernooien, die ook door onze leerlingen bezocht worden. Het is dan ook geen verrassing dat deze ervaren debaters het goed deden.

Individueel stond Evert 6e en Allard 8e, en voor Allard was het ondanks zijn jonge leeftijd alweer de tweede keer dat hij in de finale van het Intergym stond. Zijn voormalige teamgenoot is inmiddels student en was ook aanwezig als jurylid. In de moeilijke rol van eerste voorstanders wisten zij desondanks hun stempel op het debat te drukken met hun betogen over de rol van de vrije markt en hoe die beter werkt met innovatiepremies dan patenten op medicijnen. Het kostte de jury dan ook flink wat hoofdbrekens om de winnaar te bepalen. Docent Michel Klijmij blikt alvast vooruit: “Volgend jaar zijn al deze finalisten geen middelbare scholier meer, behalve onze leerlingen. Zij hebben dan ook de ervaring van de WK-preselectie van de Rooseveld World Schools Academy.

Kortom, volgend jaar is er maar 1 doel en dat is de beker pakken, en deze jongens zijn dan een van de favorieten.” Daarbij is de interne concurrentie zwaar: met een 18e en 29e individuele score zitten Onno en Thomas niet ver van de top vandaan.

De sprekerswedstrijd was dit keer extra uitdagend gemaakt: pas op de dag zelf ontvingen de leerlingen een lijst met citaten waar ze in korte tijd een boeiende, indrukwekkende en meeslepende speech over moesten schrijven. Vooral de speech over “de maatschappij is als een dierentuin; de apen hebben het meeste succes” van Martine maakte indruk op de kritische jury, evenals “waarom sturen de goden nooit hun dochters?”, het citaat waar ook de winnende speech op was gebaseerd.

Het Coornhert mocht dit jaar ook een “dummyteam” afvaardigen. Dit team doet niet mee voor de prijzen maar is wel nodig om op een veelvoud van 4 teams uit te komen. Debutanten Marit Sommer (4) en Jari Boekhorst (5) vervulden hun taak met verve en behaalden de 23e plek. Vijfdeklasser Floris van den Bosch vervulde de immer belangrijke taak als leerlingjurylid namens de school. Met al deze prestaties is de conclusie dat het Coornhert Gymnasium de hooggespannen verwachtingen meer dan waar heeft gemaakt en zich tussen de absolute top van Nederland heeft genesteld.

Meer informatie en foto's:

http://coornhertdebat.wordpress.com/ en http://www.facebook.com/coornhertdebat