Coornhert wint Gouds Scholierendebat 2015

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Zonder een debat te verliezen is het gevorderdenteam van het Coornhert Debatgenootschap eerste geworden op het Gouds Scholierendebat 2015. De zesdeklassers Thomas Poldervaart, Pelle Keulen en Evelien Driesen wisten samen met vijfdeklasser Imre Rossel de cup overtuigend binnen te halen in de finale tegen het Driestar College. Als tegenstanders van de improvisatiestelling “Het westen moet arme landen met weinig grondstoffen helpen om kerncentrales te bouwen” haalden zij volgens de jury de argumenten van de tegenstander volledig onderuit. Deze stelling werd pas een half uur voor aanvang van de finale medegedeeld, de stellingen uit de voorrondes waren vooraf bekendgemaakt. Hiermee is eindelijk het trauma van het Scholierendebat verwerkt: hoewel het Coornhert Gymnasium al jaren de best presterende Goudse school op het NK is, werd in de thuisstad sinds 2006 niet meer gewonnen.

Ondertussen waren ook de beginnende debaters goed bezig. Team 2 wist tweemaal te winnen maar kwam in de derde ronde net iets tekort voor een zekere finale. Op slechts een half punt verschil moesten zij de Goudse Waarden voor laten gaan en eindigden Jent Imelman, Lise Duijvestijn, Anne Breeuwsma en Jules Marcus als vierde van de acht. Voor hen was het hun eerste debattoernooi. Op de zesde plek eindigden Nikki Fredriksz, Johan Boer, Daan Zieren en Femke van de Griendt. Zij debatteerden oa over een jeugdgemeenteraad en het leggen van zonnepanelen op daken van openbare gebouwen.

Het deelnemersveld van dit toernooi was groter en sterker dan ooit; niet eerder deden zoveel teams mee. Voor het eerst sinds jaren waren ook weer vier scholen vertegenwoordigd. Het was daarmee zowel een geweldig toernooi voor de beginnende debaters als een goed voorproefje van het komende Nederlands Kampioenschap voor Scholieren. Het Coornhert Gymnasium doet op 4 december mee aan de voorronde.