Coornherters debatteren in de geest van Erasmus

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Erasmus zei ooit eens “Menige vriendschap is door stilte verbroken”. Daarom organiseerden Museum Gouda en IDEA NL in het Erasmusjaar 2016 een debat over vriendschap. Na vier rondes stond team Comus van het Coornhert in de finale, waar Hedde van Heerde, Floris Pilgram, Floris van Haaster en Johan Boer als tegenstanders de eer van de school mochten verdedigen in een debat over de stelling "Nederland moet meer vluchtelingen opnemen". Volgens de jury waren de argumenten van het Coornhert breder, sterker en daarmee aannemelijker. Hedde werd bovendien uitgeroepen tot beste spreker van de dag. In het publieksdebat met alle aanwezigen rondom de finale wist Jent Imelman bovendien de individuele prijs te winnen als debater die het meeste de verbinding zocht, de Vriendschapsprijs. Naast deze prijs werden er ook nog een prijs voor de eerlijkste debater en voor de debater die de anderen het meest in hun waarde liet uitgereikt.

Gedurende de dag werd er gedebatteerd in de geest van Erasmus over oa het leveren van kritiek op vrienden en het belang van vrienden in het buitenland. Behalve het winnende team deden ook nog twee andere Coornhert-teams mee. Het team van Jules Marcus, Jent Imelman, Emma Docter en Lise Duijvestijn wist ook alle rondes te winnen maar kwam net wat punten tekort voor de finale. Ze versloegen oa het Coornhertteam dat tweede werd op het nationale Onderbouw Debattoernooi, met Olivier Elderenbosch, Thomas Urgert, Daan Zieren en Sam Groennou. 

De jury en organisatie van het toernooi waren lovend over de hoge kwaliteit en inzet van alle debaters. Hedde sprong er bovenuit door zijn structuur en helderheid. Ook andere Coornhertdebaters werden geprezen om hun debatvaardigheden zoals presentatie, analyse en scherpe reacties.