Coornherters toonaangevend op BonaMUN-conferentie

Gepubliceerd op 13 juni 2014

Tijdens het afgelopen weekend hielden negen leerlingen van het Coornhert Gymnasium, onder begeleiding van Michel Klijmij, zich op de VN-simulatie BonaMUN in Leiden bezig met het oplossen van uiteenlopende internationale kwesties, zoals de bescherming van bijzondere diersoorten, het veiligheidsniveau van de opslag van kernwapens, de bestrijding van plaagdieren, de krimp van het Aralmeer en de situatie in Myanmar. De debatten werden in het Engels gevoerd en waren geheel in de stijl van de Verenigde Naties.

Ronduit overheersend was de bijdrage van de Coornherters te noemen. Met Bosnië, Kenia, Myanmar en Tanzania hadden de leerlingen weliswaar niet de machtigste landen ter wereld in handen, maar dankzij goede voorbereiding, overtuigende speeches en uitstekend lobbywerk waren zij uiteindelijk verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle aangenomen resoluties. Ook werd een aantal leerlingen uitgeroepen tot ?beste afgevaardigde? in hun eigen commissie.

Op Model United Nations-conferenties (MUN's) komt het aan op overtuigen en onderhandelen. Het Coornhert-team telt een aantal zeer ervaren leden, maar dat nieuwkomers ook prima mee kunnen doen, bewezen de derdeklassers Onno Blom en Evert van Dam, die zich volop mengden in de debatten en allebei een grote bijdrage aan een resolutie leverden.

Leerlingen die geïnteresseerd zijn in het meedoen aan MUN's zijn van harte welkom. Bij de conferenties verbeter je je kennis van de wereld en je (Engelse) spreekvaardigheid en ontwikkel je je onderhandelingsvaardigheden. Bovendien is er tijdens de pauzes, op het conferentiefeest en buiten de school genoeg tijd en vrijheid om plezier te hebben en mensen te leren kennen.

Op de foto: Yannick Verhoog overtuigt namens Tanzania de General Assembly om voor zijn resolutie over het Aralmeer te stemmen.

Lees meer op http://coornhertdebat.wordpress.com/