Coornhertleerlingen in finale Duurzame stad

Gepubliceerd op 13 juni 2014

Het is 2108, de fossiele brandstoffen raken op, er valt meer regen en de zeespiegel stijgt. Hoe moet een stad er dan uitzien? Hoe zorg je dat mensen nog wel kunnen wonen, eten en werken? Met die opdracht ging de vijfde klas aardrijkskunde aan de slag. En niet alleen zij: ook andere leerlingen uit Gouda ontwierpen een duurzame stad. De beste groepjes mochten proberen medeleerlingen en een deskundige jury te overtuigen dat hun ontwerp het meest duurzame vernieuwende plan was. Eén van die groepjes kwam van het Coornhert Gymnasium. In de finale imponeerden zij als Ontwerpbureau Aurum de jury met hun ontwerp en eindigden op een mooie derde plek. De tweede groep die was afgevaardigd bereikte de finale net niet.

De jury was onder de indruk van het degelijke onderzoek dat de groep Aurum (Sjoerd, Sarah, Evelien, Floris-René, Isis en Rosalie) had gedaan.

De vele duurzame oplossingen voor energie, voedsel en water waren goed onderzocht en ook uit de praktijk gehaald. Ze lieten daarmee zien dat veel van deze duurzame technieken ook nu al realistisch en haalbaar zijn. Hun oplossingen op gebied van water werden door de jury als beste betiteld. De groep had zowel gekeken naar de dreiging van water (stijgende zeespiegel, ruimte voor de rivier en verziltingsproblematiek) als kansen: energie-opwekking, recreatiemogelijkheden en wonen op water.

Helaas ging de winst, en daarmee een set zonnepanelen voor de school, net aan hun neus voorbij.

Docent Michel Klijmij kijkt tevreden terug op de dag en het hele project. "De opdracht was heel uitdagend, en dat inspireerde de leerlingen ook om er echt veel tijd en moeite in te steken. Daarnaast hebben ze ook veel geleerd doordat ze veel moesten uitzoeken en berekenen over hoeveel energie en voedsel zo'n stad nou gebruikt, en hoe je dat duurzaam zou kunnen produceren."