Coornhertteam wint voor derde jaar op rij wedstrijd Duurzame Stad!

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Stel je voor... Het is 2108 de olieproductie is tot stilstand gekomen. De olie is gewoon op en ook de productie van andere fossiele brandstoffen is tot stilstand gekomen. De klimaatsveranderingen zijn doorgezet en daardoor is de waterhuishouding van Nederland in gevaar gekomen. Dijken staan op springen en tot overmaat van ramp wordt er verwacht dat de komende jaren de regenval en zeewater stijging zullen toenemen.

Als lid van een ontwerpbureau kregen leerlingen van drie Goudse scholen de opdracht om op papier een middelgrote duurzame stad te ontwerpen rondom de hoofdthema’s water, lucht, voedsel en duurzame technologie. Donderdagmiddag 9 juni verdedigden twee groepen van onze school de inmiddels traditionele sterke eretitel die collega Klijmij de afgelopen twee jaren wist binnen te slepen.

Ontwerpbureau Urban Green Design and Innovation (Urban GDI), opgericht door Marije Ploum, Mirthe Kamphuis, Irthe de Jong, Guusje Weeber, Francisca van Vark, Li - an Mulder, Tine Gielliet en Fee Koops, imponeerde de jury met een overtuigend onderzoek naar het Gouda van de toekomst. Het onderzoek viel op door de sterke integrale aanpak van de verschillende thema’s, de indrukwekkende verslaglegging en de creatieve invalshoeken. Tijdens de lobbyronde was Urban GDI overtuigend deskundig in staat om kritische juryvragen te beantwoorden. Maar ook de pitch bleek een groot succes.

De hoofdprijs bestaat uit een culinaire workshop voor het winnende team, de troostprijs uit een douchecoach voor alle deelnemende leerlingen. Kortom: een geslaagd, uitdagend en duurzaam project, waarin belangrijke vaardigheden als samenwerken en presenteren, maar ook omgevingsonderwijs en milieu educatie een plaats krijgen. Met dank aan Stichting Duurzame Stad, Marjanne Addink - milieuspecialist Educatie gemeente Gouda, de gemeente Gouda en Traiterie Fanteur.

Hester de Prieëlle, Gouda, 10 juni 2016