Debaters bij top Dutch Oxford Schools

Gepubliceerd op 17 juni 2016

De nieuwe maand begon voor de Coornhertdebaters goed. In Rotterdam wisten de teams van het Debatgenootschap zich weer hoog te plaatsen op het Dutch Oxford Schools Tournament. Met een zevende en veertiende plek van de vijftig teams wisten de teams de meeste concurrentie achter zich te laten. Het was echter net niet genoeg voor deelname aan de finaledag in Oxford zelf. Dutch Oxford Schools is één van de meest uitdagende debattoernooien voor scholieren. Er wordt in het Engels gedebatteerd, voor elke stelling is slechts een kwartier voorbereidingstijd en het format is het uitdagende Brits Parlementaire format, gangbaar op grote internationale debattoernooien.

De twee beste debaters van het Coornhert op het NK hadden zich gesplitst over twee teams en elk een minder ervaren debater meegenomen. Zesdeklassers Thomas Poldervaart en Rowin Borst kwamen daarmee op plek veertien. Zij werden in de drie achtereenvolgende rondes tweede, derde en eerste. In het uitdagende Brits Parlementaire format strijden telkens vier teams tegen elkaar: twee voorstanders en twee tegenstanders. Het doel is om niet alleen van de tegenstanders te winnen, maar dat ook nog eens beter te doen dan je medestanders. Imre Rossel en Tom-Bosse Bout slaagden daarin het beste van de Coornhertteams: zij eindigden op de zevende plek met tweemaal winst en een derde plek. Individueel was Imre de beste spreker van het Coornhert, net buiten de top-10.

Het was de derde keer dat het Coornhert Debatgenootschap meedeed aan dit toernooi. Vorig jaar werd het team zestiende, in 2013 won één van de Coornhertteams.