Debatgenootschap blikt terug op succesvol IMUNA

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Alweer voor de achtste keer bezocht het Coornhert Debatgenootschap de International Model United Nations of Alkmaar, en weer met succes. In de plenaire sessie van de General Assembly werd een resolutie over het voorkomen van een wapenwedloop in de ruimte aangenomen die grotendeels was geschreven door Thomas Poldervaart en Pelle Keulen. Beiden behoorden ook tot de besten van hun committee.

Met twaalf delegates en drie student officers was het een relatief grote groep die vrijdag naar het Murmellius Gymnasium in Alkmaar vertrok. Tijdens een Model United Nations wordt de VN gesimuleerd door leerlingen, en vertegenwoordigen zij elk een land. Het Coornhert had Guatemala en Japan toegewezen gekregen. De meeste besluiten (resoluties) worden eerst in een commissie besproken, en gaan daarna door naar de General Assambly, de plenaire Algemene Vergadering. Een groot deel van de tijd zijn de leerlingen dus druk aan het lobbyen en debatteren over de teksten van de resolutie. Onze leerlingen vielen daarbij op als actieve delegates, zowel de ervaren leerlingen als de nieuwe delegates. Zo hield Thomas Houkes op zijn eerste conferentie al gelijk een speech in de General Assembly voor zo'n honderd andere delegates over de rechten van arbeiders in ontwikkelingslanden.

Voor twee leerlingen was het een bijzondere MUN: Justin Lever en Luc Janssen hebben net examen gedaan en daarmee was dit hun allerlaatste conferentie. Beiden waren als student officer aanwezig: Justin als president van de North Atlantic Council van de NATO en Luc als president van de G20. Onze derde student officer, Jesper Kuppen, mocht één van de GA committees voorzitten en had de eervolle taak van President of the General Assembly, die naast de plenaire sessie van de GA ook de openings- en slotceremonie in goede banen moest leiden en de conferentie mocht openen en afsluiten.

Al met al was het, ondanks de hoge temperaturen in de klaslokalen, weer een cool weekend met een hoop nieuwe ervaringen en (internationale) contacten voor de leerlingen. Het was daarmee ook een goede voorbereiding op de reis naar de Turkish International Model United Nations in Istanbul later dit jaar.

De foto's zijn te zien op onze Facebookpagina.