Debatgenootschap weer bij top debatterend gymnasiaal Nederland

Gepubliceerd op 13 juni 2014

Ook in 2012 horen de debaters van het Coornhert Debatgenootschap weer bij de top van debatterend Nederland. Op het prestigieuze Intergymnasiaal Debattoernooi, met 48 deelnemende teams dit jaar groter dan ooit, wisten de leerlingen de 14e en 16e plek in de wacht te slepen. Er werd gedebatteerd over het verspreiden van een onvruchtbaarheidsvirus om de bevolkingsgroei in arme landen tegen te gaan, het liquideren van dictators die hun eigen bevolking vermoorden en dat bordelen door de staat gerund moeten worden.

Naast de debatwedstrijd was er ook dit jaar weer een sprekerswedstrijd. In 4 minuten moest een opinie-artikel over het belang van gebedsruimtes in het openbaar onderwijs worden gefileerd en weerlegd. Toernooidebutante Martine Keulen (klas 4) wist weliswaar een mooie derde plek te behalen in haar voorronde, maar dat was helaas niet genoeg om door te gaan naar de halve finale. Debatveteraan Sjors Aartsen was ondertussen actief als jurylid bij de andere debatwedstrijden.

Ook individueel deden de debaters het weer goed. In haar laatste jaar wist Kristina van der Molen als beste Coornhertleerling te eindigen op een 24e plek van de 96 debaters. Zij werd op de voet gevolgd door vierdeklassers Evert van Dam en Onno Blom op de 27e en 29e plek. Allard Nieuwesteeg had het zwaarder; vorig jaar nog onderdeel van het team dat de finale haalde, nu individueel op de 55e plaats.

Al met al was het weer een uitstekende prestatie van een overwegend vrij jong team aan debaters. De meesten zullen nog 2 keer mee kunnen doen aan het Intergym, en zullen de komende toernooien alleen maar verder stijgen in ranking.

Deze tekst, inclusief foto's is ook hier te bekijken.