Drie goede overwinningen niet genoeg voor finale NK

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Met opgeheven hoofd maar teleurgesteld heeft het Coornhert Gymnasium de voorronde van het NK Debatteren voor Scholieren verlaten. Drie gewonnen debatten uit drie bleek net niet genoeg om door een ijzersterke voorronde vol topteams uit de afgelopen jaren te komen. Het team kwam slechts 4 punten tekort (op 1732) en eindigde daardoor op een 11e plek. Alleen de beste 10 gingen door.

De jonge talentvolle debaters werden hard geconfronteerd met het feit dat debatteren een jurysport is. In een goed debat tegen het Coornhert Lyceum uit Haarlem bleek de argumentatiescore onverklaarbaar laag vergeleken met de andere debatten van die dag. Docent Michel Klijmij: “Het is zonde dat je gevoelsmatig ruimschoots in de top 10 staat en dan door 1 extreme score niet doorgaat. Maar zo werkt het nou eenmaal. Het motiveert alleen maar meer om volgend jaar extra goed voor de dag te komen!”

Beste individuele debater van het team was Eline van Krimpen, gevolgd voor Thomas Poldervaart, Jari Boekhorst en Anke Marij Elzinga. Voor Eline en Jari was het hun laatste NK als zesdeklassers. Ook meegereisd waren Geert van Gils als leerling-jurylid, Pelle Keulen als reserve en Evelien Driesen als supporter. Er werd gedebatteerd over de vraag of media-aandacht voor terrorisme meer kwaad dan goed doet, of er meer aparte VWO-scholen moeten komen ten koste van scholengemeenschappen, en of landen die homo- en vrouwenrechten schenden geen ontwikkelingshulp meer moeten krijgen.

De debaters hoeven ondanks dit verlies niet stil te zitten: in februari beginnen de verbredingslessen debat voor de onderbouw en in maart zijn de toernooien Op Weg Naar Het Lagerhuis en het Onderbouw Debattoernooi, met ook nog diverse Model UNs.

Lees hier de volledige uitslag. Kijk voor meer foto’s op onze facebookpagina.