Finaleplaats voor Coornhert gymnasium

Gepubliceerd op 13 juni 2014

Afgelopen vrijdag 11 november heeft het A-team van het Coornhert Debatgenootschap zich geplaatst voor de finaledag van het Nederlands Kampioenschap debatteren voor scholieren. De bovenbouwleerlingen Kristina van der Molen, Allard Nieuwesteeg en Onno Blom behaalden in de voorronde een 7e plaats, die direct toegang geeft tot de finale in Leiden op 10 december. Van de drie debatrondes werden er twee met overmacht gewonnen, en één nipt verloren.

De leerlingen moesten zich op een breed spectrum aan onderwerpen voorbereiden: structurele ontwikkelingshulp stoppen in gebieden met een hoog risico op natuurrampen, de afschaffing van het minimumloon, referenda over asiel- en immigratiebeleid en het einde van subsidies voor kunst en cultuur. Bij de voorbereidingen werden de teamleden bijgestaan door de overige leden van de debatclub, waarvan een groot deel aanwezig was op de voorrondedag. Daarnaast werden de andere scholen vakkundig gejureerd door debatdebutante Annelotte Lutterman.

Het was voor het eerst dat het team in deze samenstelling debatteerde, met Onno Blom als debutant op het hoogste niveau. De jury sprak lovend over de bevlogenheid van teamcaptain Kristina? speeches, en prees de inhoudelijke analyses die het team naar voren bracht in de debatten. Docent en begeleider Michel Klijmij was ook zeer tevreden over het team, met name over hoe de teleurstelling over een krap verlies werd omgezet in een knallend slotdebat op het scherpst van de snede.

De komende weken staan volledig in het teken van de voorbereiding op de finaledag. Dan zullen de verbale degens worden gekruist over onder andere mannenbesnijdenis, privatisering van het hoger onderwijs en opvang van asielzoekers.

Zie ook:
http://www.nkscholieren.nl/
http://coornhertdebat.wordpress.com/
http://www.facebook.com/coornhertdebat