HPG op safari in 'The Big City'

Gepubliceerd op 17 juni 2016

De leerlingen die deelnemen aan het Honoursprogramma zijn woensdag 18 juni samen met hun begeleidende docenten Henkjan Sprokholt, Maarten Dijkhuizen en Josine Gootjes op excursie geweest naar Amsterdam. Met een zeer uiteenlopend programma was het de bedoeling om uit alle activiteiten inspiratie te halen voor het verdere verloop van ieders project.

De dag begon met een treinreis naar de hoofdstad. Na de treinreis gingen we op zoek naar de Baanderij, een gebouw dat vroeger een belangrijke rol speelde op de NDSM-werf (Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij), maar nu dienst doet als café. We kwamen daar Marjolijn tegen, die ons vertelde wat we die dag zouden gaan doen. Op het programma stond een rondleiding door de NDSM-werf, lunchen en kickboksen in het Vondelpark, en op bezoek bij een kunstenaar.

We begonnen met de rondleiding. De rondleiding werd gegeven door Marten. Marten heeft zelf jaren op de scheepswerf van het NDSM gewerkt, maar sinds dat er niet meer is, geeft hij rondleidingen. Hij nam ons mee naar de meest bijzondere en belangrijke plekken van het oude NDSM-terrein, dat na lange verwaarlozing, nu wordt ingenomen door kunstenaars.

Vervolgens gingen we op weg naar het Vondelpark, op zoek naar het Blauwe Theehuis, om daar te lunchen. Nadat we met zijn allen gezellig geluncht hadden, trokken we onze sportkleren aan en konden we ons opmaken voor een ‘spoedcursus’ kickboksen, midden in het Vondelpark! Na een korte warming up, leerde Marciano ons de belangrijkste technieken van het kickboksen. Na de clinic moesten we alweer snel onze normale kleren aan gaan trekken, want er stond nog meer op het programma!

Na een tramreis door het midden van Amsterdam, kwamen we aan op het KNSM-eiland. Daar ontmoetten we Leendert, een kunstenaar. In zijn prachtige atelier vertelde hij ons over het kunstenaarschap en liet hij ons een paar van zijn mooiste kunstwerken zien. Bij het kunstenaar zijn hoort niet alleen goed kunnen tekenen, schilderen of boetseren, maar er komt ook ondernemerschap bij kijken, zo leerden we.

45 minuten later dan verwacht, vertrokken we vanaf het KNSM-eiland weer naar huis. Het was een erg leerzame, leuke en gezellige dag! Volgend jaar weer!