Istanbulreis Coornhert Debatgenootschap groot succes

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Een groep van negen leerlingen kan terugblikken op een succesvolle Turkish International Model United Nations in Istanbul. Als vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk wisten de leerlingen hun stempel te drukken op deze prestigieuze internationale conferentie. Uiteindelijk werd de resolutie van het VK over het inzetten op vergroenen van bedrijven aangenomen door de plenaire sessie van de Algemene Vergadering. Slechts twee resoluties wisten zo de eindstreep te halen - een grote prestatie dus. In de plenaire sessies werden vijf resoluties behandeld van de tientallen die op eerdere dagen in commissieverband waren bedebatteerd. Twee van deze vijf kwamen van Coornhert-leerlingen, die deze ten overstaan van een volle zaal moesten verdedigen.

TIMUN is een van de grootste Model UNs in Turkije met zo'n zeshionderd deelnemers en heeft met deelnemende scholen uit Europa, Azië, Noord-Afrika en natuurlijk Turkije een sterk internationaal karakter. In Model UN wordt de Verenigde Naties gesimuleerd. Naast de Algemene Vergadering met de bijbehorende commissies zijn dat ook bijvoorbeeld de Veiligheidsraad en het International Court of Justice. Aan de laatstgenoemde leverde het Coornhert nog een belangrijke bijdrage, doordat de ambassadeur van het VK werd opgeroepen als getuige in een zaak over herstelbetalingen van Duitsland aan Griekenland. Deze getuigenis speelde een belangrijke rol bij de uitspraak van de rechters in deze zaak.

Model UN is voor leerlingen, door leerlingen. Ook het voorzitten en organiseren van commissies is in handen van leerlingen. Het Coornhert leverde twee voorzitters deze conferentie, die beiden vele complimenten in ontvangst mochten nemen over de kwaliteit van hun commissies. Daarmee lijkt verzekerd dat het Coornhert ook bij een volgend bezoek weer een belangrijke delegatie toegewezen krijgt om te vertegenwoordigen.