Jonge Coornhertdebaters kwalificeren zich voor Kleine Prinsjesdag

Gepubliceerd op 13 juni 2014

In de Ridderzaal in debat gaan met politici over kinderrechten bij de Kleine Prinsjesdag. Dat stond op het spel bij het onderbouw debattoernooi van UNICEF en het Nederlands Debatinstituut. Het Coornhert Debatgenootschap deed mee, en hoe. Team 1 met derdeklassers Thomas Poldervaart, Anke Marij Elzinga, Jesper Kuppen en Geert van Gils werden nipt tweede van de dag en mogen dus naar Den Haag in september. Niet alleen wisten zij volgens de jury uitstekend te argumenteren, ook hun presentatie en teamwork vielen op bij de jury. In alledrie de rondes werden stellingen en positie (voor of tegen) pas 15 minuten van tevoren bekendgemaakt.

De derdeklassers hadden al bijna een jaar debatervaring. Dat gold niet voor het tweede team. Vier piepjonge aanstormende talenten uit de eerste en tweede klassen mochten zich bewijzen op hun eerste echte toernooi, na enkele weken training van ervaren bovenbouwleerlingen. Het eerste debat werd keurig gewonnen door Irine Kleiweg, Lucas Maassen, Nils Eggink en Anne Breeuwsma, maar in de twee debatrondes erna bleken de tegenstanders te sterk. Ondanks de 37e plek kunnen de debaters tevreden terugkijken op een geslaagd toernooi, een mooie ervaring en een glorieuze toekomst bij de debatclub op het Coornhert.

Naast de debatwedstrijden was er ook een sprekerswedstrijd. Met het thema “Als ik koning(in) was van de jeugd, dan…” hielden jonge retorische talenten hun eigen troonrede. In een ijzersterke voorronde wist brugklasser Saskia Klinkenberg zich knap staande te houden – niet alleen figuurlijk, tegen ervaren derdeklassers, maar ook letterlijk, op een klein krukje vanaf waar gesproken werd. Haar mooi opgebouwde verhaal over hoe zij wilde dat de jeugd gelukkiger zou worden raakte de jury, maar niet genoeg voor een finaleplek. Wel raadde de jury haar aan absoluut door te gaan met haar spreektalent, want het was veelbelovend.

En zo doen niet alleen de ervaren debaters uit de bovenbouw mee om de hoogste plekken, maar ook de jonge talenten uit de onderbouw. Docent Michel Klijmij kijkt daarom tevreden terug op dit toernooi: “Het is ontzettend leerzaam om te debatteren, en je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Wij zijn nu een van de beste debatscholen van Nederland, en deze leerlingen zorgen dat we dat niveau blijven vasthouden.”

Meer over het Debatgenootschap van het Coornhert Gymnasium en meer foto’s op onze Facebook-pagina en onze website.