Kernwapens in het Midden-Oosten en mensensmokkel aangepakt

Gepubliceerd op 13 juni 2014

Een groep leerlingen van het Debatgenootschap van het Coornhert Gymnasium heeft zich dit weekend op de internationale politiek gestort. In de simulatie van de Verenigde Naties op het Bonaventura College in Leiden,BonaMUN, vertegenwoordigden de Coornhert-leerlingen de landen Panama en Iran. Namens deze landen debatteerden zij vanaf vrijdagmiddag in het Engels over onder andere gender equality, establishing a nuclear-weapon-free zone in the Middle East, human trafficking, en using sport for peace and development. En met succes: in de Algemene Vergadering werden twee resoluties aangenomen waarvan onze leerlingen de indieners waren.

Bij Model UN staan verschillende vaardigheden centraal, zoals Engelse spreekvaardigheid, debattechnieken, onderhandelingsvaardigheden en beleidsanalyse. Goede kennis van het land dat je vertegenwoordigt, is essentiëel. Al deze vaardigheden moesten worden ingezet om de twee resoluties door de commissie en de General Assembly te loodsen. Met bevlogen speeches en politiek handwerk lukte het Emily ter Steeg en Kristina van der Molen om nieuwe internationale afspraken te maken over mensensmokkel, en een kernwapenvrije zone in het Midden-Oosten in te stellen.

Het mooie lenteweer weerhield de leerlingen niet zich volop in te zetten voor een goed debat over de internationale politiek. Zowel de leerlingen voor wie het allemaal nieuw was als de ervaren rotten lieten zich vanaf het begin gelden. Bij andere resoluties werd volop meegewerkt door als mede-indiener mee te schrijven, of via amendementen de voorgestelde acties te verbeteren. Maar err werd niet alleen gewerkt: tijdens de pauzes en het feest was er genoeg gelegenheid voor gezelligheid en mogelijke vriendschappen voor het leven.

Ook meedoen met zulke uitdagende én gezellige toernooien? Rond de start van het nieuwe schooljaar zoeken we uitbreiding van de bezoekers van onze wekelijkse vrijdagsessies. Meld je nu of na de oproep in het nieuwe schooljaar aan via mail naar Lw of Km; hopelijk kun je ook een rol gaan spelen in de diverse toernooien en wedstrijden, maar lekker oefenen op vrijdag is natuurlijk ook leuk.

vriendelijke groet

M. Klijmij (km)