Laaggeletterd in hoogdruk

Gepubliceerd op 17 juni 2016

TV-Fabriek Vrijdag 20 maart 2015, 16.30 zullen leerlingen van het Coornhert Gymnasium, in samenwerking met de Mediawerkplaats en Gouda TV, een door henzelf gemaakte pilotaflevering van een nieuw Gouds jongerentv-programma, de TV-Fabriek getiteld, tonen. De aflevering gaat over laaggeletterdheid. De leerlingen gaan op zoek naar het nut van Stichting Lezen & Schrijven; het goede doel waar de leerlingen van het Coornhert sinds dit schooljaar door middel van tal van activiteiten geld voor inzamelen.

Om aandacht te trekken voor deze gebeurtenis mocht ik deze week in de Drukkerswerkplaats in de Chocoladefabriek samen met Elly de officiële uitnodiging ontwerpen. Zelden voelde ik mij als Neerlandica minder geletterd dan nu. Speurend in de met minuscule, loden en bovendien gespiegelde letters afgeladen letterbakken zette ik letter voor letter, spatie voor spatie, het tekstje voor de uitnodiging die drukker Marius voor mij zou gaan drukken. Het moest een uitnodiging worden die je het gevoel geeft dat je zojuist de trotse bezitter bent geworden van een heus kunstwerk. Enigszins jaloers de kunst afkijkend van de professionele zetters, die naast mij vingervlug pagina’s vol poëzie van Leo Vroman zetten, zette ik in anderhalve dag 5 hele zinnen. Nog nooit was ik zo trots op 28 zelfgeschreven woorden. Het vinden van het juiste lettertype, de keuze voor het perfecte papier, het mengen van de inkt; een proces dat van a tot z fascinerend is en vooral geweldig om te mogen beleven. Kreten van plezier toen de eerste uitnodiging van de pers rolde! Het resultaat: 25 uitnodigingen die ik maar met moeite af kan staan. Wij hebben alvast hooggeletterde kunst gemaakt!

Geen uitnodiging ontvangen voor de première van de TV-Fabriek? Dan heb ik hem vast stiekem gehouden om in te lijsten. Voel je welkom op vrijdag de 20e om 16.30 in de Steenlandzaal van de Chocoladefabriek! Tot dan!

Nienke Nagelmaeker