Leerling Coornhert wint reis naar Beijing bij Olympiade Taalkunde

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Op zaterdag 8 maart werd de uitslag bekend van de Olympiade Taalkunde. In een afgeladen collegezaal van de Universiteit Leiden luisterden alle deelnemers geduldig naar de oplossing van de zes verschillende opgaven in Bretons, Tibetaans, Alamblak, Lineair B, Middelnederlands en Cherokee.

Aan het eind van elke opgave werd de leerling naar voren geroepen die de betreffende opgave het beste had gemaakt. Bij het Cherokee was dat Max Götz. Maar niet zonder dat de jury daar een anekdote bij vertelde. De opgaven worden namelijk gemaakt door eerstejaars studenten taalkunde die ze daarna onderling uitwisselen ter evaluatie en verbetering. Ten slotte worden ze voorgelegd aan de hoogleraren. Geen van hen haalde het maximale aantal punten, maar Max deed zijn naam eer aan en haalde de volle tien punten wél.

Daarna kwamen de beste tien van het totaalklassement. Nastja bleek zevende geworden te zijn. Een enorme prestatie in een veld van 236 deelnemers. Een boek van Willem Otterspeer over de geschiedenis Leidse Universiteit werd haar deel. Begeleider Henkjan Sprokholt zat toen al te glimmen van trots, maar wist niet wat er nog komen zou. Want bij de laatste vier, die naar de International Linguistics Olympiad in Bejing worden afgevaardigd, zat – alweer – Max Götz. 22 Landen zullen in Bejing hun teams afvaardigen en enkele dagen lang de strijd aangaan, zowel individueel als in teamverband.

Ook de andere deelnemers van het Coornhert deden het overigens goed: hun totale puntenaantal week soms maar enkele punten af van dat van de winnaars. Het was dus dringen aan de top. Zo had Niels Overkamp ook hoog gescoord op het lastige Cherokee en Nadja Zorge op het Alamblak. Jonathan Chin kon niet bij de prijsuitreiking aanwezig zijn en krijgt zijn individuele score nog opgestuurd.

Een resultaat waar de school, die voor de tweede keer deelnam, trots op kan zijn. Reden genoeg om volgend jaar weer van de partij te zijn.