NLT-leerlingen naar finale Meet the Boss

Gepubliceerd op 17 juni 2016

In de inspirerende omgeving van het Airborne SIemens Digital Factory Fieldlab in Den Haag gingen vijfdeklassers van het Coornhert Gymnasium in debat met "The Boss" van SIemens en andere scholieren met een bèta-profiel. Na vier rondes vond de jury, bestaande uit The Boss en twee medewerkers van Siemens, dat het Coornhert zowel inhoudelijk als op teamwork de beste was. De enthousiaste groep leerlingen Sophie, Katinka, Yasminh, Tom-Bosse, Jacco, Duve, Niels, Else, Constantijn, Susan, Nina en Lindi mag nu door naar de landelijke finale in april.

De leerlingen gingen in debat over windenergie op zee en de onmisbaarheid van apps voor middelbare scholieren. In deze debatvorm is er ook een rol als "rechter". De leerlingen moeten dan voor- en tegenstanders inhoudelijk beoordelen en moeten vooraf en achteraf stemmen of ze voor of tegen de stelling zijn. Daarnaast moeten ze halverwege het debat kritische vragen stellen. Ook de betrokkenheid als rechter wordt meegenomen in de beoordeling. Docenten Hugo van Gendt en Michel Klijmij zijn enthousiast over de prestatie van de leerlingen. "Zo zijn ze niet alleen bezig met de sommen en de techniek, maar ookmet de maatschappelijke relevantie van techniek en welke grenzen er zijn."

Meet the Boss is een zinderende debatwedstrijd. Leerlingen van (2-4) verschillende middelbare scholen gaan in debat met elkaar én ze binden de strijd aan met een 'boss', een topmanager van  een Jet-Netbedrijf. Er wordt gedebatteerd over stellingen op het snijvlak van technologie en maatschappij. De leerlingen zijn vooraf aangewezen als voor- of tegenstanders van de stelling en komen goed beslagen ten ijs. De 'boss' is voorzitter van een driekoppige jury. Sinds dit jaar is het Coornhert verbonden aan Siemens als Jet-Netbedrijf.