Nieuw debatjaar start in Ridderzaal

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Het spits van het debatjaar werd afgebeten door het junior-team van het Coornhert Debatgenootschap. Na de tweede plaats op het Onderbouw Debattoernooi mochten zij met zeven andere teams en Tweede Kamerleden in de Ridderzaal debatteren over kinderrechten. Deze Kleine Prinsjesdag was georganiseerd door UNICEF. Om de Prinsjesdagsfeer te verhogen was een stropdas voor de heren en een hoedje voor de dames verplicht. Het team van Thomas Poldervaart, Anke Marij Elzinga, Geert van Gils en Jesper Kuppen moest zich voorbereiden op de stelling “Alle ouders moeten verplicht cursus krijgen in opvoeden”. Hoewel zij een grote meerderheid in de Ridderzaal wisten te overtuigen om tegen deze verplichting te zijn ging de winst nipt aan hun neus voorbij.

In debat over verplichte opvoedcursussen voor ouders

Wel was de jury lovend over het optreden van de jonge debaters. Vooral de geslaagde opmerking van Jesper Kuppen, de kleinste van het Coornhertteam, over de effectiviteit van een opvoedcursus sloeg aan: “Ik heb zelf een volleybalcursus gedaan, maar ik kan nog steeds niet volleyballen!”. De aanwezige Kamerleden die zich bij voorbaat al aan de Coornhertzijde hadden geschaard hadden weinig toe te voegen aan de goed uitgewerkte argumenten van de debaters.

Ondanks het missen van de bokaal overheerste een gevoel van trots na het debat. Ook de jonge Coornhertdebaters behoren tot de top van Nederland en hebben in een prachtige omgeving hun talent laten zien. De komende weken gaat het Coornhert Debatgenootschap zich toeleggen op het trainen van nieuwe leerlingen, en het voorbereiden van het Nederlands Kampioenschap voor Scholieren later dit jaar.