Onderbouwdebaters Coornhert opnieuw naar Ridderzaal

Gepubliceerd op 17 juni 2016

De successen van het Coornhert Debatgenootschap kennen haast geen einde dit jaar. Na de toppositie van de bovenbouwers bij het Nederlands Kampioenschap waren nu de onderbouwers aan zet. En hoe! Met een tweede en een veertiende plaats van de 56 teams drukte het Coornhert zijn stempel op het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. De tweede plek geeft toegang tot Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal, waar de leerlingen in debat gaan met elkaar en Tweede Kamerleden. Olivier Elderenbosch, Thomas Urgert, Daan Zieren en Sam Groennou mogen daar proberen Beste Onderbouwdebaters van Nederland te worden. In de speechwedstrijd "Koning(in) van de Jeugd" wist Wessel den Ouden de finale te halen, waar hij ondanks een spetterend betoog over armoede net niet won.

UNICEF organiseerde het Kinderrechten Debattoernooi voor de vijfde keer, samen met het Nederlands Debatinstituut. De leerlingen moesten debatteren over kinderidolen in snoepreclames, minderjarige asielzoekers en social mediacontact tussen leerlingen en docenten. Door te debatteren leren de leerlingen hun mening te vormen, formuleren en presenteren. Daarmee worden kinderrechten niet alleen iets wat óver kinderen gaat, maar waar kinderen ook actief mee bezig zijn.

Het eerste team, dat door is naar de Ridderzaal, was vorig jaar ook tweede. Het tweede team, bestaande uit Jent Imelman, Jules Marcus, Johan Boer en Massal Diouf deed voor het eerst mee. Met hun goede score en bijbehorende veertiende plek zorgden zij ervoor dat het Coorhert de hoogste totaalscore van alle deelnemende scholen had. Tegelijk met de debatten deden zo'n twintig leerlingen mee aan de competitie om de titel "Koning(in) van de Jeugd". Onder voorzitterschap van de huidige Koning van de Jeugd werden de speeches beoordeeld op creativiteit, presentatie en inhoud. Coornherter Wessel den Ouden imponeerde de jury met zijn enorme betrokkenheid en passie op het onderwerp armoede. Na een geslaagde voorronde mocht hij met twee andere finalisten voor een volle zaal met een paar honderd man publiek zijn betoog nogmaals afsteken. Helaas voor Wessel bleek een andere finalist net iets beter.

Zo eindigde het Onderbouw Debattoernooi met de dit jaar al bijna traditionele tweede plek (voor de derde keer op rij eindigde het beste team op twee, en ook in de Ridderzaal was het Coornhert de een-na-beste), en maakt het Coornhert Debatgenootschap zijn naam als een van de allerbeste scholierendebatclubs van Nederland weer meer dan waar.