PvdA wint leerlingverkiezingen

Gepubliceerd op 13 juni 2014

Voor het eerst sinds er op het Coornhert Gymnasium leerlingverkiezingen worden gehouden is de PvdA de grootste geworden. Als het aan de leerlingen uit klas 3 t/m 6 ligt zou de partij van Samsom op 41 zetels uitkomen. Op ruime afstand, met 34 zetels elk, volgen de VVD en D66. In 2010 was de VVD nog de grootste onder de leerlingen. De opkomst was hoog: tweederde van de leerlingen bracht een stem uit, waarvan nog maar een enkeling ook echt stemgerechtigd is. Na deze drie partijen valt een groot gat. GroenLinks is de vierde partij met 11 zetels, daarna volgen de SP en de Piratenpartij met 8. Bij de vorige verkiezingen deed de SP het iets beter, de Piratenpartij vergelijkbaar. Net als in voorgaande jaren scoren CDA en PVV amper zetels. De ChristenUnie, DPK, PvdT, MenS en 50Plus kregen wel een enkele stem, maar niet genoeg om een zetel te scoren. Naast het stemmen moesten de leerlingen ook enkele vragen invullen over de verkiezingen. Ook daar kwamen verrassende resultaten uit. Niet onderwijs, veiligheid of wie premier wordt is belangrijk, maar een stabiel kabinet (35%) en de economie (33%). Europa en Onderwijs volgen met 8%. Tweederde volgt de verkiezingen intensief of redelijk, de rest niet of nauwelijks. De verhoudingen voor politieke interesse zijn vergelijkbaar, waarbij 1 op de 10 leerlingen aangeeft heel erg geïnteresseerd te zijn. De belangrijkste informatiebron voor de leerlingen is de Stemwijzer of Kieskompas, maar daarnaast heeft 1 op de 3 leerlingen ook een of meer verkiezingsdebatten gevolgd. Veel leerlingen wisten ook al wat ze wilden stemmen zonder informatie vooraf. De meeste leerlingen zouden op de lijsttrekker stemmen, maar 20% zou op een lager geplaatste kandidaat stemmen. Enkele leerlingen noemen daarbij expliciet de hoogst geplaatste vrouw.