Sponsorloop levert 4000 euro op!

Gepubliceerd op 13 juni 2014

Afgelopen maandagochtend, een heel zomerse herfstochtend, hebben de onderbouwleerlingen van het Coornhert Gymnasium gerend en geskatet voor de kinderen in het Ethiopische Tigray. ‘Wij naar school, dan zij ook!’ is de gedachte.  Ook een aantal medewerkers deed energiek mee.Met deze actie hebben zij met elkaar 4000 euro opgehaald voor Stichting Fikre Alem. Op het platteland van Ethiopië zijn er nog steeds kinderen die niet naar school kunnen. Daarom zet Stichting Fikre Alem zich onder andere in voor deze kinderen. Zij werkt samen met de lokale stichting EYES (Ethiopian Youth Education Society), die weer heel direct samenwerkt met de betrokken bevolking.

Wanneer een groep mensen van diverse omliggende dorpen de wens heeft om voor de kinderen een school op te richten, starten ze meestal met een eenvoudige schaduwplek om les te geven. Vervolgens maken ze een lokaaltje, maar vaak is dat te klein en te benauwd. De kinderen zitten dan op losse stenen. Wanneer de stichting EYES in overleg met de dorpen dan besluit om te gaan helpen, tekenen de dorpelingen een contract, zodat zij de verantwoordelijkheid gaan dragen over het door de stichting gebouwde schooltje. Op het moment dat de school voldoende voorzieningen heeft om de kinderen op te vangen, is het mogelijk om kinderen in de ochtend of in de middag les te geven. Het andere dagdeel helpen de kinderen hun ouders op het land.

De afgelopen zes jaar steunt het Coornhert Gymnasium, momenteel via de vorig jaar opgerichte Nederlandse stichting Fikre Alem, deze projecten. Docenten van het Coornhert hebben met eigen ogen gezien hoe goed dit systeem van samenwerking verloopt en hoe blij de kinderen zijn om daardoor naar school te kunnen gaan.

De leerlingen van het Coornhert hebben voorlopig een bedrag van 4000 euro opgebracht met de sponsorloop. De sponsorloop is slechts één van de manieren waarmee geld wordt opgehaald. Op dit moment wordt er door alle brugklassers aan een wervelende show gewerkt; de opbrengst van de kaartverkoop zal ook naar Stichting Fikre Alem gaan.