Succesvol debat-NK voor Coornhert gymnasium

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Wat iets meer dan een week geleden nog onmogelijk leek gebeurde toch zaterdag: het Coornhert Debatgenootschap zette weer een goede prestatie neer op de finaledag van het NK Debatteren voor Scholieren en liet zien dat de wildcard terecht was verkregen. In een steeds sterker deelnemersveld, met steeds meer scholen die investeren in debat, wist het Coornhert zich weer in de bovenste regionen te handhaven met een 12e plekvan de 120 deelnemende scholen. Het team blonk vooral uit tegen de latere halve finalist het Johan de Witt Gymnasium over het al dan niet doen van herstelbetalingen aan families met een slavernijverleden, waar met slechts een minimaal verschil werd verloren. Beste individuele spreker van het Coornhert was Thomas met een 24e plek van de 133 sprekers.

Naast het team bestaande uit Anke Marij Elzinga (5), Thomas Poldervaart (5), Jari Boekhorst (6) en Eline van Krimpen (6) was ook leerling-jurylid Geert van Gils (5) actief. De leerling-juryleden werden dit jaar meer dan anders geroemd vanwege hun kwaliteiten en volwaardige aanvullingen op het professionele jury-oordeel. Behalve meegereisde leerlingen waren er ook weer diverse oud-leerlingen present: Kristina van der Molen begeleidde het team in de ochtend vanwege de Open Dag op het Coornhert Gymnasium, en Wouter Uijens was aanwezig als jurylid. Docent Marco Leeuwrik had met het jureren zoveel indruk gemaakt dat hij het finaledebat tussen Utrecht en Nijmegen mocht beoordelen op presentatie. Na afloop kon er dus met een grote groep tevreden worden teruggeblikt op het toernooi onder genot van spijzen en dranken.

De blik is alweer ver vooruit gericht: in februari komt Oxford Schools, in maart volgen Op Weg Naar Het Lagerhuis, het Onderbouw Debattoernooi en HagaMUN, en in april het grote Nederlands Kampioenschap Debatteren.

Meer verhalen en foto's op het debatblog en Facebook.

Dhr. M. Klijmij-van der Laan (km)