Succesvolle COMUN 2016

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Op zaterdag 9 januari vond in het Huis van de Stad de eerste COMUN plaats: een eendaagse vergadering van de Verenigde Naties, maar dan georganiseerd door leerlingen van het Coornhert Gymnasium. Voor één dag was de raadszaal de Security Council van de VN en waren in de naastgelegen ruimtes de Economic and Social Council (ECOSOC), de Human Rights Council (HRC) en de Disarmament Commission (UNDC) in debat. De onderwerpen waren hoogst actueel: de samenwerking tussen de door de VS geleide coalitie en de Russische troepen tegen IS (Security Council), de inkomsten van IS (ECOSOC), de vluchtelingencrisis (HRC) en het blokkeren van de wapentoevoer naar IS (UNDC).

Deze eerste COMUN is het eindproduct van het Honoursprogramma (HPG) van Jesper Kuppen en het profielwerkstuk (PWS) van Geert van Gils, Evelien Driesen en Saskia Tak. Het ligt in de bedoeling hiervan een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Gezien de uitsluitend zeer positieve reacties van alle  betrokkenen en de aankondiging van nu assisterende Coornhert-leerlingen, volgend jaar graag het stokje over te nemen, zal dat laatste geen probleem zijn.

Het idee voor COMUN 2016 werd anderhalf jaar geleden geboren als mogelijk eindproduct voor het HPG van Jesper Kuppen (klas 6). Hij verzamelde drie betrouwbare PWS’ers om zich heen en gevieren namen zij de organisatie op zich. Een klein legioen aan vrijwilligers stond hen bij. De begeleiding was in handen van de docenten Henkjan Sprokholt (PWS/HPG) en Michel Klijmij (Debatgenootschap).

De dag werd geopend door Jesper Kuppen (secretary general), keynote speaker Charles Revis (Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Goudse woorden van welkom door rector Marco Oehlenschläger en debatclubbegeleider Michel Klijmij. Na de openingsceremonie verspreidden de deelnemers zich over de zalen om te werken aan points, articles, motions en treaties. Inderdaad: de voertaal is Engels. De deelnemers kwamen van zeer dichtbij (GSG Leo Vroman, Goudsche Waarden en onze eigen school), maar ook verder weg (o.a. Maastricht United World College). De grootste reis ondernamen vier leerlingen uit Heidelberg en de president van de Security Council, Austin Duebel, die op verzoek van Jesper uit de US was overgekomen.

In de diverse ‘committees’ is hard gewerkt en zijn veel ‘articles’ geproduceerd. In de Security Council ging het er bij tijd en wijle fel aan toe, mede dankzij de ‘delegate’ van Syrië (Pelle Keulen) die met de nodige olie op het vuur het debat steeds weer liet oplaaien.

Na afloop waren alle betrokkenen vol lof over de perfecte organisatie, de unieke locatie en voorbereiding en de actualiteit van de te bespreken onderwerpen. Een groot woord van dank aan de sponsors die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt, is dan ook op zijn plaats: Gemeente Gouda, Coornhert Gymnasium, Stichting Vrienden van het Coornhert Gymnasium, Oudervereniging van het Coornhert Gymnasium, Lionsclub Gouda, Rabobank Gouwestreek, Coornhert Gymnasium Oudervereniging, Coornhert Debatgenootschap, Antibodies for Research Applications BV, Restaurant Scheeps.