Veel talent bij Coornhert Debatgenootschap op Gouds Scholierendebat

Gepubliceerd op 13 juni 2014

Voor het eerst werd het Gouds Scholierendebat georganiseerd op het Coornhert Gymnasium. In deze thuiswedstrijd wist het Coornhert de prijs voor Aanstormend Talent binnen te halen. Kristina van der Molen, vijfdeklasser én debatveterane, wist deze prestigieuze beker in de wacht te slepen. Bij de uitreiking werd ook onze derdeklasser Onno Blom, dit jaar voor het eerst bij de debatclub, genoemd als veelbelovende debater.

Elke deelnemende school had 2 teams afgevaardigd. Beide Coornhert-teams wisten tot in de halve finale door te dringen, één team zelfs ongeslagen. Het niveau van alle scholen lag hoog, en daardoor werd de finale nipt gemist. Het Coornhert had nog wel een rol in de finale, waar rector Marco Oehlenschlager en Coornhert-leerling Ilham Bouyssaghouan jureerden. Samen met gemeenteraadslid Mohammed Mohandis riepen zij Driestar 1 tot algehele winnaar uit.

Er werd gedebatteerd over zowel landelijke als Goudse stellingen: van het centraliseren van de schoolexamens tot aan de bezuinigingen op de bibliotheek, wijkteams en cultuur. De jury was dit jaar samengesteld uit een gemeenteraadslid, een rector en een leerling. De reacties op deze editie van het Gouds Scholierendebat waren positief: zowel rectoren als raadsleden waren onder de indruk van de prestaties van de leerlingen en probeerden al een plekje in de jury van volgend jaar te bemachtigen. Ook oud-leerlingen kunnen dan weer terugkomen: zo was  Emiel de Bruyne, die vorig jaar zijn eindexamen deed, nu van de partij als gespreksleider.

Het Coornhert Debatgenootschap kan maar kort nagenieten van deze wedstrijd: er wordt alweer hard gewerkt aan de voorbereiding van het Intergymnasiaal Debattoernooi op 2 april. Daarna begint het Model UN-seizoen en wordt overgeschakeld op Engels en internationale diplomatiek.