Wolken: ook Coornherters op schrijversvoeten

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Van schrijfworkshops tot een spetterende boekpresentatie! Vijf Coornhertleerlingen hebben meegewerkt aan een project waarbij middelbare scholieren Laurens van der Graaff eren. Afgelopen zaterdag is het eindresultaat gelanceerd: een boek getiteld ‘Wolken en andere voetstappen’. Het is een verhalen- en gedichtenbundel rondom het thema ‘dromen’.

Jesper Boonstoppel (klas 2), Judith Be, Femke van de Griendt, Finn Khargi (allen klas 4) en Sam Gerrits (klas 5) namen deel aan het project dat bestond uit verschillende schrijfworkshops. Samen met 34 andere middelbare scholieren van 8 verschillende middelbare scholen in Nederland werkten zij aan een gedicht of een verhaal. De boekpresentatie van het boek, verschenen bij uitgeverij Nieuwe Druk, vond zaterdag 21 mei plaats, de dag waarop Laurens 32 zou zijn geworden.

Op 17 juli 2014 zat Laurens van der Graaff samen met zijn vriendin op de vlucht MH17. Hij gaf Nederlands op het Geert Groote College in Amsterdam en was een zeer inspirerende docent. Het project vormde een eerbetoon aan hem en zijn passie voor poëzie en literatuur en liefde voor het lesgeven.

Na een sollicitatieprocedure, volgden Jesper, Judith, Femke, Finn en Sam in januari schrijf- en dichtworkshops van bekende auteurs, zoals Maartje Wortel en Jos van Hest. Daarna klommen ze zelf in de pen om de eerste versie van hun bijdrage aan het boek te schrijven – proza of poëzie.

Tijdens de tweede bijeenkomst - de redactieronde – schaafden zij, onder begeleiding van een professionele redacteur, aan de eerste versies van hun teksten.

Om de publicatie financieel mogelijk te maken, zetten de leerlingen zelf een crowdfundingsactie op. De pers werd benaderd, sociale media werden beheerd. In een creatieve sessie heeft een aantal leerlingen de kaft ontworpen en een promotiefilmpje gemaakt. Niets was te gek om het project onder de aandacht te brengen Zo is Sam langs geweest bij Radio EenVandaag om daar samen met de vader van Laurens te vertellen over het project. Op de boekpresentatie heeft onder andere Judith gesproken. AT5 maakte een reportage en zelfs RTL Late Night was geïnteresseerd.

Nu is er een tastbaar resultaat om trots op te zijn. Tijdens de boekpresentatie hebben de schrijvers exemplaren gesigneerd. Ook de Goudse boekhandel Verkaaik heeft de bundel ingekocht en het boek is via de site van de uitgeverij ook online te bestellen. Snel kijken, misschien liggen wij, schrijvers in de dop, wel in de etalage...!

Femke van de Griendt