Zesdeklassers naar L'étoile in Amsterdam

Gepubliceerd op 17 juni 2016

Afgelopen donderdag (9 oktober) zijn we met alle leerlingen uit de zesde klas, die ofwel Kunst ofwel Frans in het vakkenpakket  hebben, naar de opera gegaan onder begeleiding van J. Gootjes en F. Brands. ’s Middags rond 13:00 uur vertrokken we strak in pak met de bus naar de Stopera in Amsterdam, waar we eerst een workshop en een rondleiding zouden krijgen. De workshop bestond uit intensief bezig zijn met theater door zowel improvisatie als het voltooien van gekregen opdrachten. Ook zijn we bezig geweest met het zingen van een lied uit de opera zelf en hebben we een ‘eigen’ stuk geschreven en uitgevoerd. Na deze leuke workshop, waaraan iedereen enthousiast meedeed, kregen we een rondleiding achter de schermen. Daar verbaasden velen van ons zich over de prachtige zaal, de verschillende kostuums en natuurlijk het harde en vele werk achter de schermen. Rond een uurtje of 17:00 mochten we Amsterdam onveilig maken om daarna ergens een hapje te gaan eten. Om 19:30 verzamelden we vervolgens weer voor de Stopera om binnen een half uur plaats te nemen op de prachtige plekken die voor ons gereserveerd waren. Geboeid keek iedereen naar het spel dat slechts enkele meters van onze ogen verwijderd was. Het verhaal ging over koning Ouf die heerst in een fantasieland. Prinses Laoula wordt verplicht om met Ouf te trouwen, net nu ze verliefd is geworden op de koopman Lazuli. Jaarlijks wordt er iemand in het koninkrijk gespiesd en dit jaar zal Lazuli de ongelukkige zijn. Als de koning erachter komt dat de levens van hemzelf en Lazuli verbonden zijn en hij dus sterven zal als Lazuli dit ook doet, behandelt Ouf hem als een vorst. Na misverstanden, drama en een afgelaste bruiloft gunt de koning het verliefde paar een toekomst en mogen ze samen vluchten. Onder de indruk van het verhaal en de uitvoering ervan verlieten we de zaal om per bus terug te keren naar het bekende Gouda. L’étoile is nog t/m 26 oktober te zien in de Amsterdamse Stopera en maak je absoluut geen zorgen over het begrijpen van het Frans: er is Nederlandse boventiteling!