Daarom Latijn en Grieks!

Een gymnasium is een school met bijzondere aandacht voor twee hele oude talen: Latijn en Grieks. Je leert niet alleen de taal – of het alfabet – maar maakt ook kennis met de verhalen en leefwereld uit die tijd, gedachten, geschiedenis en kunst. De kennis en vaardigheden uit de klassieke oudheid helpen je om moderne vreemde talen als Frans, Spaans en Duits beter onder de knie te krijgen. Bij een vervolgstudie als rechten, medicijnen, filosofie of geschiedenis de leerstof beter te begrijpen. Het is inspirerend om dagelijks te blijven ontdekken dat moderne vraagstukken en problemen al 2000 jaar geleden actueel waren. Je leert op die manier relativeren, nuanceren, analytisch denken en creatief denken. Tegelijk helpt het je scherper en kritischer te kijken naar de wereld om je heen.

In de brugklas ga je op het Coornhert gelijk aan de slag met Grieks en Latijn. Bij Grieks natuurlijk eerst met het alfabet, zodat je met al die oude letters je eigen naam in het Grieks kan schrijven. Natuurlijk komen de fantastische verhalen langs uit de Griekse mythologie over goden en helden. Google maar eens op Zeus of Odysseus. Bij Latijn lezen we fabels, zie je hoe een Romeins kind naar school ging en ervaar je hoe het is om slaaf te zijn. We hebben boeken, maar die boeken hebben we zelf in onze digitale leeromgeving gezet. Op die manier kunnen we jou helpen op de beste manier Latijn en/ of Grieks te leren. We hebben ook zelf vele tientallen filmpjes gemaakt met uitleg, besprekingen en toffe verhalen.

Misschien zijn we wel de enige school waar je na klas twee al mag kiezen tussen Grieks en Latijn. Natuurlijk mag je ook met allebei de talen doorgaan. Dat betekent dat je in klas drie nog beter kunt worden in de taal waarin je ooit examen gaat doen. Bovendien kunnen we je daardoor ook andere lesstof aanbieden waar anders geen tijd voor is. Versnellen kan ook, dat betekent dat je Latijn of Grieks een jaar eerder kan afsluiten zodat je meer tijd overhoudt voor de andere examenvakken.