Decanen organiseren beroepenmarkt voor klas 4: verrassende keuzes!

In Nederland moet je al snel in je middelbareschooltijd kiezen voor een profielstroom, voor een profiel en misschien ook wel voor vakken waar je later ‘wat aan hebt’. Hoe dan? Sommigen weten al lang wat ze later willen gaan doen, maar een groot deel van onze leerlingen heeft daar halverwege de schooltijd nog weinig beeld van.

De decanen maken handig gebruik van hun netwerk, door oud-leerlingen, ouders van huidige en reeds lang vertrokken leerlingen, kennissen en andere bekenden te vragen voor een zogenaamde beroepenmiddag. In korte sessies kom je met andere belangstellenden in gesprek met mensen die iets over hun interessante werkomgeving vertellen. Mooi daarbij is dat dat niet per se gaat over beroepen die een universitaire studie vereisen. Praktijkonderwijs, mbo en hbo komen voorbij, en vaak ook mensen die in de praktijk iets heel anders zijn gaan doen dan waar hun studie hen indertijd voor opleidde.

Voorbeelden? Een PR-medewerker bij museum Singer in Laren (foto), een acoesticus die de belangrijke zalen in Nederland muzikaal zo genietbaar mogelijk maakt via doorrekening van geluidsgolven in combinatie met isolatie, dB-aanbod en podium- / zaalmateriaal, een tropenarts, een beeldend kunstenaar, een juridisch adviseur jeugdrecht, iemand uit transport, een productieleider in de staalsector, een politieagent, enzovoorts enzovoorts. Inspirerend, verbindend en razend interessant!

Nog eens nakaarten? Zoek mevrouw Matthyssen of meneer Kooij, onze decanen, nog eens op via de afsprakentegel op de portal. En als je in klas drie zit: volgend jaar draait de carrousel weer en mag ook jij het hemd van het lijf vragen van al die mensen die hun ervaringen graag met jullie delen.