Eindexamen 2023: succes, een lach en een traan

Superspannend was het. Ook dit jaar. Omstandigheden en voortekenen zetten velen aan het denken, fronsen en hopen. Het eerste postcovid-examen zónder uitzonderingen, derde tijdvakken en ‘zachte’ eindtermen: voor het echie én in veel gevallen pittig zat.

Des te meer vreugde was er in de aula vanmiddag, waar na de vaststellingsvergadering rector Jacques van Hoof kon meedelen dat we met de eerste manche al een slagingspercentage van ruim 82 procent hadden behaald. De eerste 78 leerlingen kunnen we van harte feliciteren met een ook in deze tijd buitengewoon waardevol diploma. Velen blokten hun laatste weken in de bieb, anderen bluften hun weg door de taaie stof en de bovengetalenteerden oogstten eindelijk waar zij al zes jaar naar op weg waren. Liefst zeven leerlingen behaalden hun diploma ‘cum laude’, van wie één zelfs summa cum laude de deur over enkele weken mag dichttrekken.

Vanmiddag was er taart, vreugde, indianengehuil en ook een enkele traan bij diegenen die nog met een herexamen mogen bewijzen dat zij ook bij de geslaagden van een jaarlaag mogen horen. Een jaarlaag die ook zonder covid het niet makkelijk heeft gehad en een prestatie van formaat heeft geleverd. Het Coornhert is trots op zijn geslaagden en wenst de bijna-geslaagden nog veel succes en energie bij het doorlopen van de laatste loodjes.