Indrukwekkende herfstreis naar Poolse concentratiekampen

Geschiedenisdocenten Vink en Den Haan hebben afgelopen herfstvakantie een reis naar Polen georganiseerd, voor een aantal belangstellende leerlingen uit hun geschiedeniscluster.
Ze hebben daar verschillende concentratiekampen bezocht. In Belzec hebben de leerlingen een groot monument bezocht, dat staat op de plek waar vroeger het kamp stond. Dag twee stond in het teken van Majdanek, een erg indrukwekkend kamp waar alles nog overeind staat. De leerlingen hebben de oorspronkelijke gaskamers, barakken en het crematorium bezocht. Velen werden geraakt door het monument naast het crematorium, waar as en botresten liggen van meer dan 18.000 mensen uit het kamp. Een erg tastbare herinnering aan de vele mensenlevens die in het kamp zijn beëindigd. 

De laatste dag is de groep afgereisd naar Sobibor, een plaatsje op een paar kilometer afstand van de Oekraïense grens. Al met al zorgde geschiedenis-op-locatie voor een indringende kijk op gevoelige onderwerpen. De zwaarte van zo’n dag kon gelukkig ’s avonds wat gecompenseerd: na het diner was er ook tijd voor gezelligheid en spelletjes als pool, weerwolven en black stories.